Tails 2.0 – гарантира анонимно сърфиране

Tails 2.0 стъпва на по-свежа версия на Debian 8 с кодово име Jessie и свободна десктоп среда Gnome

Tails 2.0 стъпва на по-свежа версия на Debian 8 с кодово име Jessie и свободна десктоп среда Gnome

Излезе втора версия на операционната система Tails, която е създадена с идеята да осигури високо ниво на анонимност на потребителите при достъп до интернет.

Tails 2.0 стъпва на по-свежа версия на Debian 8 с кодово име Jessie и свободна десктоп среда Gnome. Това е позволило на разработчика да разшири функционалността и да направи графичния интерфейс по-удобен.

Дистрибуцията е достъпна за зареждане безплатно от официалния сайт на проекта.  В резултат на прехода от Debian 7 към Debian 8, са обновени много системни приложения и софтуер, които се предлагат в комплект с дистрибуцията, вкл. Files, Disks, Videos, LibreOffice, PiTiVi, Git, Poedit и Liferea.

Tails 2.0 включва браузър Tor Browser версия 5.5, базиран на Firefox 38.6.0 ESR. От обвивката Gnome Shell е премахната функцията Windows camouflage, поради неработоспособност. Windows camouflage имитира графичния интерфейс на Windows.

Първата публична версия на Tails излезе през юни 2009 г. и се наричаше Amnesia. Версия 1.0 се появи през 2014 г. Това е „live” система, която може да се стартира на всеки компютър от DVD, USB флашка или SD карта памет.

Tails се явява пълноценна операционна система, базирана на Debian GNU/Linux. Тя има отворен изходен код, създаден от общност на анонимни разработчици. Системата включва уеб браузър, чат клиент, пакет офис приложения, редактор на изображения и звук, инструменти за кодиране на трафика за всички видове комуникации и др.

Основната задача на Tails е да скрие присъствието на потребителя в мрежата. Освен това системата преодолява цензурата в интернет, като помага за откриване на блокираните по тази причина сайтове.

Твърди се, че бившият американски агент Едуард Сноудън, който изнесе секретна информация за работата на специалните служби, ползва именно Tails за връзка с журналистите.

Даунлоуд: Tails

Коментари по темата: „Tails 2.0 – гарантира анонимно сърфиране”

добавете коментар...

  1. B

    Подкрепям напълно казаното от А!!

  2. А

    Ура! Дано повече хора използват Tor и Tails, за да запазят малкото си лично пространство в интернет от наглите воайори NSA, Five eyes и т.н.! Страхотни лайв дистрибуция, която всеки може да ползва.

Коментар