Руснаците с ускорен план за ARM процесори

Байкал Eлектроникс ще разработва ARM процесори по 28-нанометрова технология, във вид на система на чип (SoC)

Байкал Eлектроникс ще разработва ARM процесори по 28-нанометрова технология, на базата на ядро Cortex-A57, изпълнени вид на едночипова система (SoC)

Руската компания Байкал Електроникс обяви план за ускорена разработка на процесори с архитектура ARM. Новите чипове трябва да са готови до края на 2017 г., съобщават от дъщерната фирма на Т-Платформ.

Пътната карта включва три линии процесори, предназначени за използване в различни устройства – от вградени системи до персонални компютри и сървъри. Байкал планира да доставя новите процесори на клиенти не само в Русия, но и в чужбина.

Компанията вече произвежда процесори с MIPS архитектура, които заедно с ARM чиповете се очаква да генерират приходи от 50 млрд. рубли (при текущите цени) до края на десетилетието.

На архитектура IPS стъпва процесорът Baikal-T1 – първата в света реализация с последната към онзи момент версия на ядрото Warrior P-class P5600 и единственият завършен продукт на Байкал.

Първите ARM процесори Baikal-M ще се произвеждат, както и Baikal-T1, в заводите на тайванската компания TSMC. Партньорските отношения на Байкал с британската ARM датират от 2014 г., когато руснаците купиха лиценз за 64-битовото процесорно ядро ARM Cortex-A57.

Байкал ще разработва ARM процесорите по 28-нанометрова технология, във вид на система на чип (SoC). Те ще имат до 8 високопроизводителни ядра ARMv8-A, векторни копроцесори ARM Neon и до 8 графични ядра ARM Mali-T628. Инженерни образци на първите чипове се очакват през втората половина на 2016 г.

Коментари по темата: „Руснаците с ускорен план за ARM процесори”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Хаха трола ще ми липсва някой ден ;)))
    Фофу, радваш ;))

  2. Фофу

    Червеният бабишкор запопръца от кеф. Споко, ние от 1917 слушаме такива партенки – какво ЩЕ постигнат руснаците. Даже и някакъв хаху изкараха за пореден път де се представя от мое име

  3. Фофу

    Осъзнах се че уж най-демократичната страна следи най-много по света. И как иначе привличат мозъци отвсякъде за тази цел. Истината е в отворените технологии и стандарти. Направо си прецаках живота досега с тия Window-си и лицензи. Сега съм на Mint 17 cinnamon и съм супер доволн. Изгледах online видео уроци за да мога да си разцъквам WordPress (или Joomla и Drupal)

  4. Saevar

    и аз тва си викам как още не е изпраскал някоя малоумна фраза от типа 1990=а година, може да е нощна смяна и сега да си похърква и попръцква в креватчето си….

  5. Anonymous

    Фофу завалията къде спи, на такива новини трябва да реагира като бик 🙂

Коментар