LTE абонатите превишиха милиард

Над един милиард потребители по света вече ползват мобилен LTE интернет

Над един милиард потребители по света вече ползват мобилен LTE интернет

Броят на абонатите на мрежи от четвърто поколение (LTE) расте стремително, като същевременно намалява цената на мобилния интернет, сочат данни на анализаторската компания Ovum.

Към края на миналата година потребителите на високоскоростен мобилен интернет са превишили 1 милиард. В близките години темповете на проникване на 4G услугите ще се запазят – до 2020 г. броят на мобилните абонати ще се удвои.

Около една трета от LTE абонатите са съсредоточени в петте най-развити технологично държави – САЩ, Япония, Южна Корея, Великобритания и Китай, като на последната се падат 35% от тези абонати.

LTE вече изпреварва по развитие 3G. Докато на 3G бяха необходими близо 10 години, развитието на 4G отне само 6 години. В края на десетилетието мрежите от трето и четвърто поколение ще заемат 85% от световния мобилен трафик, без да оставят шанс на остарелите GSM технологии.

В момента текат усилени разработки на мрежи от пето поколение (5G). Тяхното предимство е, че могат да предават данни по въздуха със скорост няколко гигабита в секунда. Подобни мрежи вече се тестват в САЩ, Китай, Япония и Южна Корея.

Коментар