Пазарът на таблети се сгромоляса

Насищането на пазара и дългият живот на таблетите доведоха до рекорден спад в продажбите на подобни устройства

Насищането на пазара и дългият живот на таблетите доведоха до рекорден спад в продажбите на подобни устройства

Продажбите на таблети претърпяха рекорден спад през миналата година, сочат данни на анализаторската компания TrendForce.

Пазарът в световен мащаб бележи двуцифрен спад от над 12% през 2015-та. В абсолютно изражение, продажбите са намалели до 168,5 млн. броя.

Анализаторът обясняват спада с насищането на пазара и дългия жизнен цикъл на таблетите. Освен това негативно влияят смартфоните с големи екрани и хибридните устройства, които съчетават таблет и ноутбук.

Apple остава лидер на пазара, но продажбите на iPad са намалели с 22% за една година, в резултат на което делът на компанията пада от 33% през 2014 г. до 29,4% през 2015-та. Ако Apple не пусне нов интересен модел тази година, продажбите й ще намалеят с няколко милиона.

Второ място държи Samsung, но и при нея се наблюдава влошаване на резултатите. Доставките на таблети с корейската марка са намалели с 18% за една година, а делът на Samsung се е свил с 1,5% до 19,9%.

В челната тройка попада Lenovo с дял от 5,8%. На европейския пазар обаче компанията е първа. Сред големите производители на таблети са също Amazon и Asus, които допълват Топ 5.

Коментари по темата: „Пазарът на таблети се сгромоляса”

добавете коментар...

  1. user

    Някъде таблетите са полезни при работа, стига да не са от тези които ти сканират отпечатъците 🙂
    Досега десктоп и лаптоп ми вършат добра работа.

  2. Anonymous

    естествено беше вече да спадат продажбите! измислено за пари ненужно на практика устройство, дублиращо другите ай ти играчки!

  3. :o)

    Тъчскрийна не е измислен от Стив Джобс, а от компанията Elo Touch Solutions още през 70те,
    после си е имало CRT лампови екрани с тъч мнооого преди изобщо да има LCD, но негова е идеята за масов продукт – ТАБЛЕТ, който да е полезен на хората и търсен от тях. Затова той и компанията му спечелиха милиарди. По същия начин той “краде” уникална идея от Xerox – мишката или x, y кордината, които онези глупаци са имали но не са си представяли какво може да се прави с това, затова той го купува и прави баснословни пари 80 те.
    Така че едно е да си изобретил нещо, а съвсем друго да имаш визията и да го направиш полезно за хората и търсено от тях.

    Колкото до пазара на таблети да той се сгромоляса и неговия убиец са Смартфоните.
    Смартфона е 2в1 – таблет и телефон, вече много рядко някой ще купува отделен таблет, това ще остане устройство on-demand , което отново показва, че никой не може да налага нещо изкуствено на хората, а само ползите на продукта движат продажбите му.
    Така че прекалявате малко с черногледството и параноята.
    Хората могат да живеят и без интернет и технологии, не могат да бъдат поробени докрай, не могат да им сложат чип в ръката и знак на челото 🙂 Малко вяра имате в човешките същества – Нека “шайката господари” опитат и ще бъдат пометени…те много добре са си научили историята и знаят къде се търкалят главите на всички тирани когато се размърдат масите.
    Затова контрола ще е лек, неусетен, да ти помага в ежедневието 🙂 без да се натрапва.

  4. Qwerty Yop

    …и таблетите не са измислени от Стив Джобс както ни се натрапва в поредния филм за него.

    Технологията (тъчскрийн) е измислена в технологичния център в ЦЕРН доста преди Джобс да я предложи на публиката, а от друга страна той я предлага години след като е знаел за нея… просто е изчаквал подходящо време след като е представил iPod-а! По лъжичка на 2-3 години от някоя “нова” технология… а пък тези от визшите нива ползват вече холограмните компютри 😉 Кой знае как ни се смеят на ограничените мозъци.

    Ако гледате Холивудските филми както трябва, ще видите че бъдещето ви се казва в тях… години преди да се случат нещата, т.е. когато вие гледате някоя фантасмагорична технология в някой филм, твърде вероятно е тази технология вече да съществува и да се използва от военните, но ние с вас ще разберем за нея след години когато ни се предложи за нова технология, пък тя вече е остаряла 😉

    Е тва е! Живеем в няква ферма като свиние и се ебават с нас.

  5. Qwerty Yop

    Ползвам телефон, таблет и лаптоп. Десктоп не ползвам от около 12-3 години.
    Нито едно от трите както и десктоп-а не може да замени напълно останалите.

    Някои са с възможност за повече мощност, други за мобилност, трети за компактност, четвърти за удобство.

    Всички имат както плюсове, така и минуси.

    Някой ден обаче, всичките тези устроиства ще останат в миналото защото бъдещето ще е много по различно 😉 Както мобилните телефони и компютрите от 70 и 80-те до 2010 г. в момента вече са така да се каже “Old School”, така след някоя и друга петилетка или десетолетка 😉 сегашните ще са мнооого ретро.

    Това става защото всичко се удвоява като технология на 1-2 години и върховите технологии в момента след 1-2 години стават нещо достъпно за всички… като същевременно последните разработки са с удвоени параметри и тн.

    Например в момента има компютри с 64 GB RAM и 250 GB SSD за 10 бона, но за 95% от потребителите мощностите са между 4 и 16 Гигабайта РАМ и тн и тн.

    Също така както до преди 5 години Нокия телефоните бяха като Мерцедес-а при колите, така в момента Нокия почти я няма.

    Предстои да видим кои ще са новите брандове и кои ще са изчезващите от пазара.

    Всичко е временно и нищо не е завинаги.

    Но едно е сигурно. Ще дойде момент когато всички комуникационни технологии ще се унифицират и няма да има марки защото всичко ще се управлява от една корпорация, както в момента Гугъл доминира над всички търсачки. Има и други, но знаем, че чичо Гугъл ще ти достави повече информация от другите… и хоп винаги избираш еврейската търсачка която ни шпионира отвсякъде. Така и с другие технологии и не само технологиите… не-технологичните също ще са корпоративно управлявани… и това вече се случва, при това от 10-20 години.

    Земята ще стане една голяма корпорация с малко господари и много роби – ние… или нашите деца… за тези които имат деца де.

    Т’ва е!

  6. Anonymous

    Таблетите не са измислени от джобс. Имаше персонални цифрови помощници и преди него. Бяха скъпи и с ограничени функции, но ги имаше. На мен сервитьорка ми е взимала поръчката с такова нещои преди епъл да направи таблет. Дистрибутори на кока кола се разкарваха с ПДА да събират заявки още преди епъл да се сетят. Мой познат правеше софтуера за европа.

  7. Gorolom

    Това е пазарна ниша, измислена от покойния Стивън Джобс. Напълно нормално е да намалее, т.к. е изкуствено наложена, но тя си има специфични приложения.

  8. Anonymous

    Паднал е само пазара на големите производители. Паднал е, защото наизскочиха 1000 китайски марки с 1/3 от цените на големите и със сносни параметри. Иначе за четене на книги, за определени професионални цели и за GPS програми са си перфектни. Има много ИТ курсове съзадени специално за таблети. А в метрото или ако всеки ден пътуваш с обществен транспорт по 1 – 2 часа е идеално.

  9. 007

    това нещо само за ученици става, аз си ползвам лаптоп или десктоп за по-сериозни работи. За мобилни и телефона е предостатъчен

  10. Станислав

    На никой не му трябва таблет, не става и да го носиш много не е удобен за гъзареене като телефон, напълно нормално е да падат продажбите им.

Коментар