Еколози: Yahoo e съпричастна в унищожаване на слоновете

Yahoo бе обвинена от природозащитници, че способства масовото унищожение на слонове. Интернет компанията е продала 12 тона слонова кост на японския си онлайн аукцион.

Обществената организация Avaaz инициира петиция, с която призовава Yahoo да прекрати продажбите на слонова кост. Документът, подписан от над 1,1 млн. души, изисква от CEO-то Мариса Майер и шефа на Yahoo Japan Манабу Миясака незабавно да спрат търговията със слонова кост в Япония и на други пазари.

По оценки на експертите, в периода 2012-2014 г. в аукциона на Yahoo Japan са продадени около 12 тона слонова кост. Yahoo Japan се явява съвместно предприятие на Yahoo и японската телекомуникационна компания SoftBank.

На сайта могат да се намерят оферти на няколко хиляди предмета от слонова кост. Цените варират от $20 за малка дрънкулка до $60 000 за кула на пет нива, направена от слонска бивна.

Представители на Yahoo Japan контрират, че всички продукти от слонова кост, продавани в онлайн аукциона, са легитимни и, че продажбите се наблюдават непрекъснато, през цялото денонощие.

На свой ред, Агенцията за екологични разследвания (EIA) твърди, че доста стоки се продават с фалшиви документи. По нейни данни, всяка година в аукционите на Yahoo Japan се продават по над 1000 незаконни слонски бивни.

Коментар