AMD виртуализира графичните процесори

Сървърните GPU AMD FirePro S7150 и S7150 x2 се очаква да станат достъпни от партньори на AMD през първата половина на 2016 г.

Сървърните GPU AMD FirePro S7150 и S7150 x2 се очаква да станат достъпни от партньори на AMD през първата половина на 2016 г.

AMD обяви първите в света хардуерно-базирани виртуализирани GPU решения. Това са AMD FirePro S-серия графични процесори с многопотребителска (MxGPU) технология, които решават предизвикателствата, свързани с инсталиране на виртуални работни станции.

Сървърните графични карти AMD FirePro S7150 и AMD FirePro S7150 x2 ще намерят приложение във високопроизводителни виртуални работни станции, с опростена инсталация и експлоатация, защита на информацията и висок показател производителност-за-долар. Типичните приложения на инфраструктурата с виртуални десктопи (Virtual Desktop Infrastructure – VDI) са CAD, мултимедия и развлечения, както и офис приложения, посочиха от AMD.

„С виртуализацията на графичните процесори, AMD FirePro S-серия GPU помагат за намаляване на управлението на софтуера, централизиране на данните и защитаване на графичното съдържание – всичко това без лицензионни такси на потребител”, заяви Шон Бърк, корпоративен вицепрезидент и мениджър в Radeon Technologies Group, AMD.

Според анализаторската компания Jon Peddie Research, търсенето на отдалечена графика и виртуализация нараства силно, като пазарът наближава критичната точка, когато това ще бъде една от стандартните функции и характеристики в повечето големи компании. Подходът с многопотребителските графични процесори на AMD посреща тази нужда с едно просто, защитено и ценово-ефективно решение.”

ИТ отделите могат да реализират поддръжка на до 16 едновременни потребители с една графична карта AMD FirePro S7150, която разполага с 8 GB GDDR5 памет, докато двойно по-голям брой потребители се поддържат от една AMD FirePro S7150 x2 карта, която включва 16 GB GDDR5 памет (8GB на графичен процесор). И двата модела осигуряват 256-битова шина за обмен на данни между графичния процесор и графичната памет.

Сървърните GPU AMD FirePro S7150 и S7150 x2 се очаква да станат достъпни от партньори на AMD през първата половина на 2016 г. В момента графичните карти AMD FirePro S-серия с MxGPU технология са изложени в Dell сървърна система, която американската компания демонстрира на SolidWorks World 2016 в Далас, Тексас.

Коментар