Apple се бори със слухове за експлоатация в Китай

Работниците в китайския завод за плейъри iPod не са принуждавани да работят извънредно, твърди разследване на Apple по случая. Проверката все пак установява, че работното време в завода е превишило дневните и седмични лимити на компанията.

Наскоро британският вестник Mail on Sunday излезе с публикация, че в iPod завода китайците работили на смени по 15 часа срещу 50 долара месечна заплата. В своя уеб сайт обаче Apple твърди, че не е установена никаква форма на принудителен труд или наемане на деца.

Според нормите на Apple, шестдневната работна седмица не трябва да надвишава 60 часа. Тази граница обаче е прекрачвана в много случаи, показва собственото разследване на компанията.

За седеммесечен период работното време е превишено в 35% от времето. В 25% от времето пък наетите са работили повече от шест дни в седмицата. На компанията, която управлява завода, е наредено да приведе работното време в нормите.

Популярните iPod устройства се произвеждат основно в Китай. От излизането им на пазара през 2001 година досега Aplle е продала над 50 милиона от тях.

Заводът за iPod произвежда електронни компоненти и за други компании. Той е организиран като малко градче, в което има още болница, помещения за възстановяване, автобуси и ресторанти, които обслужват 200 хиляди наемни работници.

Коментар