Прогноза: Sony щe остане на върха при гейм конзолите

До 2011-та година Sony ще продължи да контролира пазара на гейм конзоли, вкл. и с новата PlayStation 3, твърди проучване на Yankee Group. На компанията обаче ще се наложи да сподели по-голям дял от пазара с конкурентите Microsoft и Nintendo, на фона на намаляващи като цяло продажби на конзоли за игри. 

Sony ще остане първа с 44% от продажбите на конзоли от трето поколение в Северна Америка, следвана плътно от Microsoft с 40% дял за Xbox 360. Nintendo с конзолата Wii остава трети със скромните 16% от пазара.

Очакваната от гейм феновете PlayStation 3 ще се продава на цени от 500 до 600 долара, докато Xbox струва между 299 и 399 долара. Wii на Nintendo ще върви по около 250 долара.

В момента Sony държи над половината от пазара на гейм конзоли, благодарение на PlayStation 2. Очаква се към 2011-та година компанията да е продала приблизително 30 милиона PS3, а конкурентът Microsoft – около 27 милиона Xbox 360. Третият, Nintendo, ще реализира над 11 милиона продажби на конзолата Wii, прогнозират от Yankee.

Други анализатори обаче оспорват очакванията на Yankee Group. Според DFC Intelligence, високата цена на PS3 ще възпрепятства продажбите и дори може да свали от върха Sony.

Коментар