Лятна образователна програма за деца, лишени от родителски грижи

Петдесет и трима тийнейджъри, от седем дома за деца, лишени от родителски грижи, станаха част от тазгодишната образователна програма на фондация „Стъпка за България”. Летният лагер под мотото „Стъпка за България 2008” започна в края на юни и ще продължи един месец.
Програмата се провежда за втори път в страната и цели предаването на полезни знания и умения за самостоятелен живот у младежи, лишени от родителски грижи. За времето на обучение тийнеджърите ще преминат курсове по английски език и работа с компютри, дискусии с професионалисти, кръжоци и спортни занимания. Занятията целят да развият аналитичното и творческо мислене на децата, да ги подготвят за предстоящото им обучение във ВУЗ или за бъдещата професионална реализация.
„Стъпка за България 2008” е съвместен проект на Фондация „Стъпка за България”, Асоциация „Дете и пространство”, Фондация „Джуниър Ачийвмънт Алумни Клуб България” и Университет на 21-ви век. БТК ГРУП е един от основните партньори в проекта. Компанията стана част от тази благородна кауза, като закупи учебни помагала по икономическите курсове и материали за учениците и обучителите. Освен това четирима служители от компанията ще споделят своя професионален опит и полезни съвети за кариерна ориентация с младежите.
Лектори в програмата са общо 36 доброволци – български и чуждестранни студенти, психолози и представители на бизнеса. В реализирането на проекта се включват и петима чуждестранни студенти от елитни американски университети, сред които Харвард и Йейл. Освен тях за по-лесната социализация на младежите ще се грижат студенти от Софийския университет и Американския университет в България, ученици от Американския колеж в София, Първа английска гимназия, Класическата гимназия и Английската гимназия в Пловдив.
Обучението през първите две седмици от лятната програма се проведе в база на Министерство на труда и социалната политика край Варна. То включваше курсове по английски език, курсове по лична икономика и икономически ползи от образованието, кръжоци по интереси – фотография, рисуване, и танци, както и спортни занимания. Наред с това децата се срещнаха с експерти в различни области (авиация, изобразително изкуство, волейбол) и участваха в интересни професионални дискусии. 

От днес стартира вторият модул от програмата, който ще се проведе в София. Преди края на програмата младежите ще прекарат един ден с актьора Христо Мутафчиев, а на 24 юли ще се състои официалното закриване на тазгодишната програма. Гостите на събитието ще имат възможност да се запознаят отблизо с участниците в „Стъпка за България 2008” и да научат повече за резултатите от програмата.

Коментар