Hitachi откри нова ера за терабайтовите хард дискове

Hitachi обяви новото поколение Deskstar 7K1000.B. Новият десктоп е предвестник на следващата епоха в технологията, наричана “Tera Era”, смятат от компанията.

Deskstar 7K1000.B е с максимален капацитет 1 ТВ, със скорост на въртене на шпиндела 7200 оборота в минута и използва само 3 работни плочи. Той консумира малко енергия и отделя също малко топлина, безпроблемно се вгражда в различни системи. Дизайнът с максимум 3 носителя подобрява показателя за потребление на ток с цели 43% в режим на изчакване спрямо предшественика му със същия капацитет.

Предвидени са и модели с опционално хардуерно криптиране (Bulk Data Encryption – BDE). Производителят също така ще доставя и Deskstar E7K1000, предназначен за 24×7 приложения.

Новите дискове на Hitachi – Deskstar 7K1000.B и Deskstar E7K1000 ще бъдат достъпни у нас през август, съобщи Константина Маврова, продуктов мениджър в Асбис България – официален дистрибутор на марката.

Hitachi пусна първия в света твърд диск с 1 TB капацитет през януари миналата година, в отговор на нарастващите изисквания на потребителите за дисково пространство. Новите 7200 RPM, 3,5-инчови устройства ще се предлагат с капацитети от 160 GB до 1 TB. Дисковете са изградени с технологията на Hitachi за перпендикулярен запис, с вместимост от 375 GB на диск.

Deskstar 7K1000.B разполага и с опционално криптиране (Bulk Data Encryption – BDE) за защита на данните на ниво диск. Криптирането на хардуерно ниво означава по-висока производителност и по-високо ниво на сигурност. Иначе данните се защитават със софтуерно базирано криптиране или с парола на системно ниво.

В новото поколение 3,5” дискове Hitachi прилага технологии за пестене на енергията, въведени и изпробвани при популярните 2,5-инчови модели Travelstar, използвани най-вече в мобилните компютри. Deskstar 7K1000.B разполага с най-доброто в този клас управление на енергията и най-ниски температурни емисии, твърдят от производителя.

Консумацията на енергията е вече фактор при решението за покупка на компютърна техника. Спецификациите Energy Star 4.0, формулирани от Агенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA) са световно признато разграничени на енергийноефективните компютри от останалите.

Hitachi анонсира и Deskstar E7K1000, диск проектиран за критични за бизнеса сторидж системи, където от голяма важност е комбинацията от енергоемкост, производителност и надеждност. Устройствата се доставят с 32 MB буфер, 5-годишна гаранция, 1,2 милиона часа средно време между отказите (MTBF) и алгоритъм за компенсация на ротационните вибрации. Deskstar E7K1000 има същата характеристика и опционална криптираща технология като десктопния вариант на диска.

Новите Deskstar-и имат SATA 3Gb/s интерфейс, който поддържа хот-суоп възможности (способност за замяна в процеса на работа).

Коментар