Пет нови мобилни процесора обяви Intel

Лидерът при микропроцесорите Intel обяви нови мобилни продукти по технологията Centrino 2. Гигантът пуска пет процесора Core2 Duo, а на пазара се очакват близо 250 новаторски дизайна за потребителски и бизнес преносими компютри.
Оборудвани с подходяща комбинация от мощни процесори, графика и издръжливи батерии, новите лаптопи ще осигурят на потребителите видео с висока резолюция и възможност за изпълнение на множество компютърни и интернет дейности.
Intel представи също двуядрен процесор за мобилни компютри с най-високата към момента производителност, измерена от SPECint*_rate_base2006 – това е чипът Core 2 Extreme, който работи на 3.06 GHz.
Компанията планира да пусне още осем процесора в следващите 90 дни, сред които ще бъдат първите в света мобилни четириядрени продукти и второто поколение продукти за ултра тънки и леки ноутбуци.
Общо, Intel ще представи 14 нови процесора на пазара.
Технологиите Centrino 2, известна досега под кодовото име Montevina, и Centrino 2 vPro подобряват всеки аспект от основните характеристики на лаптопите, включително производителността и живота на батерията, чрез нови процесори и чипсети и по-бърза безжична комуникация 802.11n (WiMAX ще бъде на разположение по-късно през годината).
Петте двуядрени процесора сe базират на транзистори от типа high-k metal gateи се произвеждат по 45-нанометров технологичен процес. Чиповете идват с по-бърза 1066MHz системна шина и до 6MB кеш памет от второ ниво. Консумацията на енергия е намалена до само 25 W. Включена е също и технологията Deep Power Down Technology, която понижава скоростта на процесора и кеш паметта, когато лаптопът бездейства, за да спести енергия.
Чипсетите Mobile Intel 45 Express Chipset и безжичният Intel WiFi Link 5000 ще залегнат в лаптопи, очаквани на пазара по-късно през юли и август. Intel WiFi Link 5000 поддържа безжичния стандарт 802.11n, който дава най-високата възможна днес скорост за пренос на данни – до 450 Mbps.
Графика с възможност за превключване – това е една от новите характеристики за спестяване на енергия в ноутбук компютрите, базирани на Intel Centrino 2. Потребителите получават както интегрирана, така и самостоятелна видео карта и могат лесно да превключват между двете опции, с цел постигане на по-висока производителност при 3-D приложения или спестяване на енергия, когато не е необходима пълната графична мощ на компютъра.
Intel Centrino 2 осигурява на потребителите пълнометражно Blu-ray видео с висока резолюция само с едно зареждане на батерията, плюс възможност да играят на множество онлайн игри, да свалят музика или да публикуват видео много по-бързо отпреди.
Intel Centrino 2 с технология vPro подобрява управлението и сигурността на лаптопите. Тази характеристика отговаря на нуждите от отдалечено диагностициране, осъвременяване и решаване на проблеми през безжичната мрежа. Добавена е управляемост с AMT 4.0, т.е. поддръжка по безжична мрежа, когато лаптопът е в спящ режим.
Очаква се производителите да доставят близо 250 системи на пазара, базирани на Centrino 2.
По-късно тази година Intel ще пусне в САЩ своя първи комбиниран WiMAX/Wi-Fi модул, като част от серията WiMAX/WiFi Link 5050. Модулът ще се предлага като опция при бъдещите лаптопи, базирани на Centrino 2.

Коментар