Излезе LibreOffice 5.1 с променен интерфейс

LibreOffice 5.1 идва с напълно реорганизиран интерфейс и редица подобрени характеристики

LibreOffice 5.1 идва с напълно реорганизиран интерфейс и редица подобрени характеристики

Нова версия на офис пакета с отворен код LibreOffice 5.1 е достъпна за потребителите на Windows, Mac и Linux, съобщиха от разработчика The Document Foundation.

Версия 5.1 идва с напълно реорганизиран интерфейс и редица подобрени характеристики, от които ще се възползват корпоративните потребители. Сред тях са по-добра поддръжка на ODF 1.2, интероперативност с частните документни формати и управление на файлове на отдалечени сървъри.

Промените в потребителския интерфейс осигуряват по-бърз и удобен достъп до най-често използваните функции на офис пакета. Добавено е ново меню към всяко едно от приложенията – Style (Writer), Sheet (Calc) и Slide (Impress и Draw). В допълнение, преместени са някои икони и команди в менютата с оглед на потребителските предпочитания.

Подобрена е съвместимостта с частни документни формати и са добавени филтри за Apple Keynote 6, Microsoft Write и Gnumeric files. Съобщава са също за подобрения в изчислителния енджин на приложението за електронни таблици Calc.

Файлове на отдалечени сървъри като Sharepoint, Google Drive и Alfresco сега са достъпни от менюто File с опции за четене и запис, без да се налага отваряне на диалогов прозорец. Пълният списък от характеристики е достъпен на сайта на проекта.

От пускането си през януари 2011 г. досега LibreOffice е свален 120 милиона пъти, сочи статистиката. Освен от обикновени потребители офис пакетът се ползва и от големи организации по целия свят. Наскоро LibreOffice беше инсталиран на 100 хиляди десктопа в структурите на италианските военни.

Даунлоуд: LibreOffice 5.1

Коментар