Китайски гигант купи ИТ дистрибутора Ingram Micro

Американският ИТ дистрибутор Ingram Micro стана собственост на китайската HNA Group, в състава на която е Tianjin Tianhai Investments, за сумата от 6 млрд. долара, предаде Ройтерс.

HNA ще плати по 38,9 долара за всяка акция на Ingram Micro, или с 31,2% повече от пазарната им стойност. Очаква се сделката да приключи през втората половина на 2016 г. Ако Комитетът по чужди инвестиции на САЩ (CFIUS) не одобри сделката, Tianjin Tianhai ще трябва да възмезди Ingram Micro с 400 млн. долара.

Ingram Micro е един от най-големите американски ИТ дистрибутори. Компанията си партнира с Apple, Cisco, Acer, Samsung и други водещи производители на компютърно и комуникационно оборудване.

Само преди няколко дни Ingram Micro придоби европейския бизнес на RRC Group – компания от Русия, а по-рано купи от руския разработчик на софтуер Parallels неговото облачно подразделение Odin Service Automation.

Развитата дистрибуторска мрежа на Ingram Micro ще помогне на HNA да подобри своя логистичен бизнес, отбелязват анализаторите.

Коментар