AMD подсили SoC линията за вградени приложения

Три нови SoC на AMD допълват възможностите за създаване на игрални автомати, медицинска апаратура, системи за автоматизация в промишлеността и други x86 приложения

Три нови SoC на AMD допълват възможностите за създаване на игрални автомати, медицинска апаратура, системи за автоматизация в промишлеността и други x86 приложения

AMD обяви 3-то поколение системи на чип (SoC) за вграждане от G-серия, като наблегна на мащабируемата производителност, достъпната цена и енергийната ефективност.

Новите решения AMD Embedded G-Series SoC и Embedded G-Series LX SoC дебютираха на изложението Embedded World в Нюрнберг, Германия. Те дават на разработчиците опции за мащабиране на x86 платформи, стартирайки с входното ниво AMD Embedded G-Series LX SoC чипове, които са съвместими по пинове с предишното поколение G-Series SoC.

Същевременно, AMD въвежда и две нови решения от 3-то поколение G-серия с по-висока производителност, с кодови наименования  Prairie Falcon и Brown Falcon. Те осигуряват за първи път пин-съвместимост на процесорите от G-серия с по-производителните модели от R-серия SoC за вграждане.

AMD Embedded G-Series SoC от 3-то поколение са предназначени за вграждане в компактни системи от рода на тънки клиенти, IP и телевизионни приставки, игрални автомати за казина, информационни дисплеи и комуникационни мрежи.

Новата гама включва x86 CPU ядра Excavator и 3-то поколение графична технология Graphics Core Next (GCN) с поддръжка на OpenGL ES, OpenCL, DirectX 12 и EGL. За удобство за разработчиците, новите G-серия SoC и обявените през миналата есен системи-на-чип от  AMD R-серия за пин-съвместими.

SoC с кодово име Brown Falcon осигурява за първи път пин-съвместимост на процесорите от G-серия с по-производителните модели от R-серия за вграждане

SoC с кодово име Brown Falcon осигурява за първи път пин-съвместимост на процесорите от G-серия с по-производителните модели от R-серия за вграждане

По-конкретно, AMD G-серия SoC имат до 2 x86 ядра Excavator и AMD Radeon графика (до 4 GCN изчислителни единици), поддържат 4Kx2K H.265 декодиране (10-битова съвместимост за избрани устройства) и многоформатно кодиране и декодиране, многодисплейни технологии HDMITM 2.0, DP 1.2 и eDP 1.4, както и двуканална DDR4/DDR3 RAM.

Показателят за разсейвана топлина (TDP) на новите SoC е от 6 до 15W. В тях е вграден и процесор за защита – AMD Secure Processor, а техническата поддръжка достига 10 години.

AMD G-Series LX SoC също са енергоспестяващи x86 решения с висока производителност за своята цена и напреднали технологии за поддържане на дисплеи и мултимедия. Те имат Jaguar CPU ядро с поддръжка на ECC памет и GCN архитектура на графичния модул и поддръжат също DirectX 11.2, OpenGL 4.3 и OpenCLTM 1.2.

AMD Embedded G-Series LX SoC са предназначени за използване в POS терминали, информационни дисплеи, аркадни игри и промишлена автоматизация. Те се монтират в същия FT3b цокъл, както предшественика им с кодово име Steppe Eagle, и позволяват ъпгрейд към по-висока производителност за потребителите на AMD Geode решения.

G-серия LX системи на чип имат до 2 броя x86 ядра Jaguar и графика AMD Radeon GCN, поддържат многоформатно кодиране и декодиране,  многодисплейни технологии HDMITM 2.0, DP 1.2 и eDP 1.4, както и едноканална DDR3 памет. Показателят TDP варира от  6 до 15W, предвиден е също AMD Secure процесор, а работната температура е в по-широк обхват – за работа в промишлени условия

Първите системи на чип от 3-то поколение AMD G-серия са достъпни веднага, а допълнителни предложения се планират през първото и второто тримесечия на тази година. Първите AMD Embedded G-Series LX продукти ще са налични през март т.г., уточниха от AMD.

Коментар