Бил Гейтс даде рамо на ФБР в спора с Apple

Apple е длъжна да помогне на ФБР в разследването на инцидента в Сан Бернардино, смята Бил Гейтс

Apple е длъжна да помогне на ФБР в разследването на инцидента в Сан Бернардино, смята Бил Гейтс

Билл Гейтс изненадващо подкрепи ФБР в искането към Apple да съдейства на спецслужбата при разследването на трагедията в Сан Бернардино.

Миналата седмица шефът на Apple Тим Кук съобщи, че правителството на САЩ и ФБР се опитват да принудят компанията да вгради бекдор (задна вратичка) в операционната система iOS, за да улесни разследването на инциденти.

По този повод съоснователят на Microsoft Бил Гейтс коментира пред Файненшъл Таймс, че Apple е длъжна да помогне на ФБР в разследването и да позволи на службите да „влязат” в айфона на стрелеца от Сан Бернардино.

„Искат от тях просто помощ в един конкретен случай”, казва Бил Гейтс. Същевременно, представители на други ИТ гиганти като Facebook, Google и Twitter заеха страната на Apple, която се опасява от възможните последствия от подобен взлом.

Директорът на ФБР Джеймс Коми уверява, че помощта на Apple им е необходима само в този единичен случай и, че службата няма намерение да се домогва до смартфоните на потребителите на Apple.

По-рано Ройтерс съобщи, че пострадалите в Сан Бернардино ще дадат Apple на съд, ако компанията откаже помощ на властите в разследването.

Коментари по темата: „Бил Гейтс даде рамо на ФБР в спора с Apple”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Всички тези събщения за някакви неуредени спорове, за някакви недоразумения и единоборства между някой технологичен гигант от една страна (в този случай Apple), от друга страна – някоя държавна агенция или друга държавна (федерална) структура в Щатите (в този случай FBI), могат да се разглеждат и като рекламен PR на съответния технологичен гигант. Във времената на рекламните PR-акции, в повечето случаи се преследват точно такива цели.

  2. До Пацо

    При отворения код е доста по-трудно да си разиграват коня, но NSA са притискали дори и Линус Торвалдс да замаскира бекдоор в ядрото. Колко ли други са се поддали на изнудванията…

    Да не говорим за затворените драйвери в иначе отворения код, където изобщо не е ясно какво става…

  3. Ваньо Сноудъна

    Това е ясно от много отдавна, още от _NSA_KEY ерата. Който може просто да бяга от уиндоус и това е…

  4. Anonymous

    Не само в България на “нашите” хора им върви по мед и масло в бизнеса.

  5. Пацо

    Еми, който работи със затворен код винаги трябва да има едно наум!

  6. бай Пешо

    Бил ГЕЙ(тс) отдавна е известен,освен с парите си и със съпричастност към спец службите в САЩ.

Коментар