Отворена система Zephyr се прицелва в IoT

Съгласно концепцията за IoT, битови прибори, домашна електроника и най-безобидни предмети и устройства ще имат микропроцесори и ще се свързват към обща мрежа

Съгласно концепцията за IoT, битови прибори, домашна електроника и най-безобидни предмети и устройства ще имат микропроцесори и ще се свързват към обща мрежа

Нов проект с името Zephyr цели създавана на универсална операционна система в реално време за устройства, които се вместват в концепцията „интернет на нещата” (IoT). Зад идеята стои нестопанската организация Linux Foundation.

Съгласно концепцията за IoT, битови прибори, домашна електроника и най-безобидни предмети и устройства ще имат микропроцесори и ще се свързват към обща мрежа. По същество, в момента наблюдаваме зараждащ се процес на революция в окръжаващата ни среда.

Несъмнено, IoT сегментът се нуждае от стандарти. Ако всеки производител започне да предлага собствена софтуерна платформа, ще настъпи хаос. Но ако със съвместни усилия на играчите на пазара бъде създадена и наложена една напреднала платформа, бъркотията може да се окаже по-малка.

Именно такава универсална IoT платформа иска да създаде Linux Foundation със своя проект Zephyr. В момента в него са ангажирани Intel, вкл. придобитите компании Altera и Wind River, NXP Semiconductors, Synopsys и UbiquiOS. Списъкът ще набъбва постоянно с нови участници.

Ключови аспекти при разработката на Zephyr са модулността и сигурността. Първият от тях, модулността, ще позволи адаптиране на платформата към всяко устройство, а а сигурността дори не се нуждае от коментар.

Zephyr ще поддържа стандарти и технологии като Bluetooth, Bluetooth LE, Wi-Fi, 802.15.4, 6Lowpan, CoAP, IPv4, IPv6 и NFC. Ядрото на системата ще може да работи на устройства със само 8KB оперативна памет. Но колкото повече е паметта, толкова повече възможности ще има съответното устройство – в това се заключава модулността.

Коментари по темата: „Отворена система Zephyr се прицелва в IoT”

добавете коментар...

  1. Saevar

    добре звучи, дано да стане че онова говно уин 10 и те имат ОС за ИоТ и немога да го гледам.

Коментар