Край на сагата: Foxconn купува Sharp

Sharp ще даде контролния пакет акции на тайванския гигант Foxconn срещу сумата от 6,2 млрд. долара

Sharp ще даде контролния пакет акции на тайванския гигант Foxconn срещу сумата от 6,2 млрд. долара

Съдбата на японския производител Sharp се изяснява. Тази сутрин бордът на директорите на компанията е приел офертата на стойност 6,2 млрд. долара от тайванския гигант Foxconn, предаде Nikkei.

Сделката превръща Sharp в първия голям производител на електроника от Япония, собственост на чужд инвеститор. Очаква се утре бордът на директорите на Foxconn също да одобри поглъщането, а по-късно двете компании да дадат съвместна пресконференция.

Nikkei твърди, че Foxconn ще придобие контролния пакет в Sharp чрез пускане на нови акции. Тайванската компания ще получи места в борда на директорите на Sharp.

Тери Гоу, шефът на Foxconn, преговаря през януари лично за покупката на Sharp в Япония, като обеща да запази бранда на компанията и да не съкращава служители на възраст до 40 години.

Предполага се, че Foxconn ще отдели слабия бизнес на Sharp със слънчеви панели и ще запази останалите направления, вкл. дисплеите. Тери Гоу смята, че развитата технология за дисплеи на Sharp може да помогне на Foxconn да конкурира по-успешно Samsung и LG в производството на смартфони и телевизори за водещи брандове.

Foxconn и Sharp и в момента са големи партньори на Apple, а съвместната компания вероятно ще продължи да доставя дисплеи за американския производител. Според слухове, Apple планира да използва в новото си поколение смартфони iPhone именно панели от Sharp.

Освен Foxconn помощ на Sharp предлагаше и японският правителствен фонд Innovation Network Corp. of Japan. Неговата оферта обаче беше доста по-ниска – около 2,67 млрд. долара плюс кредитна линия от 1,8 млрд. долара, което предопредели избора на Foxconn като инвеститор.

Коментари по темата: „Край на сагата: Foxconn купува Sharp”

добавете коментар...

  1. :o)

    Още едно славно име от миналото потъна в китайския кенеф 🙂
    Да им е честито на феновете на марката, сега ще имат МЕЙЗУ и ХУЙВЕЙ с лого шарп 🙂

Коментар