Излезе първият РС с процесор Байкал

„Таволга терминал” може да се ползва като работна станция под управление на Debian 8 или като тънък клиент

„Таволга терминал” може да се ползва като работна станция под управление на Debian 8 или като тънък клиент

Руската компания Т-Платформа пусна първия потребителски компютър с процесор Байкал, създаден от нейната дъщерна фирма Байкал електроникс.

Байкал стъпва на архитектура MIPS, която съответства на концепцията RISC, т.е. това е процесор със съкратен набор от инструкции. MIPS се отличава от двете най-популярни архитектури за процесори – Intel x86 при персоналните компютри и ARM при мобилните устройства.

На базата на Байкал е създаден моноблокът „Таволга терминал” с разширени възможности за защита на информацията, каквито по-рано бяха реализирани в модела с интелски процесор Xeon.

Новият компютър може да се ползва като работна станция под управление на Linux-системата Debian 8 и като тънък клиент в терминален режим. В първия вариант компютърът идва с пакет от приложения като LibreOffice и Firefox, а във втория ще се доставя със софтуер за отдалечен достъп до приложения през уеб браузъра или с използване на протоколи като RDP или VNC.

„Таволга терминал” има IPS екран с диагонал 21,5 инча и резолюция Full HD. Може да се свързва към стандартна мрежа Gigabit Ethernet по 1000BASE-T или оптика.

Процесорният модул и дънната платка на моноблока ще се произвеждат в Русия, а механичните компоненти – в Югоизточна Азия. Асемблирането на компютъра също ще се извършва в руски завод.

Първите големи доставки – по 1000 броя – ще започнат през второто тримесечие на 2016 г., съобщи CNews. По-късно тази година Т-Платформа ще пусне модификация на компютъра в компактен корпус, без вграден екран.

Цената  на моноблока е 69 хиляди рубли, но при по-големи партиди може да бъде и по-малка. Т-Платформа подчертава, че новият компютър е по-евтин от модела Таволга на база Intel Core от пето поколение, който излезе през март 2015 г. на цена около $1100.

Коментари по темата: „Излезе първият РС с процесор Байкал”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Наградата за най-тъп се взема от тупаните които се изживяват за вездесъщи умници.

  2. Станислав

    Има жестока конкуренция между русофили и русофоби кои са най-тъпи но на рубладжиичетата не може да им се отрече че печелят.
    Тая щайга ще е доста по-слаба от едно среден клас АМД APU и явно доста по скъпа, все пак бих го разцъкал да видя за какво става дума.

  3. Фофу

    Оф, добре, че преди 200 години са имали няколко учени, та сега да се пънат. Това на фона на всички световни открития няма и половин процент. Както и да е надъхвайте си се на петъчните партийни събрания и си попръцквайте от кеф. Това за стелта дето бил руска технология е супер тема, някой може и да се изпусне. Да внимавате ей, не го комбинирайте с подземната машина дето руснаците имали под белият дом и подслушвали всяка дума, че тогава вече ще изпуснете групово.

  4. Anonymous

    Стелтс е руска технология от 65 година, Фофич ;))
    В смисъл, тя е разработвана от 1958, но първият учебник е излязъл на руски през 1965 година ;))

  5. Anonymous

    Фуфъфляк, стига се пенявил, че ще ти стане нещо.

    Руснаците имат изключително съществен принос във фундаменталните науки. За Менделеев, Ломоносов, Лобачевски, Павлов чувал ли си? Е, това е малка извадка.

    Големият проблем на руснаците е, че оставиха грузинци (Сталин) и украинци (Брежнев) да ги управляват по-голямата част от предишното столетие. Затова и инженерните им разработки много дълги години бяха почти единствено с военна насоченост.

    Както се вижда последните години, това започна да се променя.

    А, щом смяташ, че “64-битова шина” е по-голямо постижение от таблицата на Менделеев, ние ще се направим, че ти вЕрваме 🙂

  6. Фофу

    Аха, Saevar изтрезня след снощният атакистки банкет в чест на мама раша.

    Още един дето се е понапънал повечко с псалмите “но евала за скоростта, с която наваксват изоставането си “. Искаш да кажеш със скороста с която копират и пействат

    Както и друг път съм казвал, добре, че по света има и други нации и култури да бутат прогреса. Че ако чакахме на руските, щяхме да сме си в пещерите с по девет пищова и един противогаз на голите задници. И да събираме всеки камък за бомба по американския империализъм.

  7. Saevar

    и сега да чуем мнението отново на Фофу …?

  8. Anonymous

    Не искам да ви тревожа, но машините за производство на процесори се правят в Европа, не в САЩ, не и в Китай, нито в Тайван. Огромна част от производството в Китай, Тайван и Корея става с машини направени в Германия, Швейцария и прочее.

    Щом американци и китайци купуват от Европа, защо руснаците да не купуват?

    Байкал е добре описан в нета, 28nm CMOS, ARM-базиран. Инструкциите са MIPS32.

    Както няколко умни глави написаха – важното е, че руснаците са започнали да проектират собствени процесори. В крайна сметка, 97% от работата с компютри не изисква TFLOPS. До 2-3 години руснаците могат да си подсигурят ИТ сектора без да зависят от американски компании.

    Въпросът е кога Европа ще се усети, че ИТ сегментът е критичен и не трябва да се оставя на външни фактори.

    Всъщност, липсата на сериозно ИТ в Европа е и причината всички умни глави в сектора да ходят да работят за Гугъл, Епъл, Майкрософт и прочее. В тези компании работят европейци от всички страни, включително България. Работят и руснаци, китайци, корейци …

  9. До Mhm

    Пази си нервите, бе, малчуган. Със злокачествена мизантропия до инсулт се стига ,)

  10. Mhm

    Явно е, че или не разбираш какво четеш или четеш пълни глупости, балъче, не е по 28нм технология ,а 130нм, като над 10 годишния ми прескот, който също ще го смаже по производителност. И хич, ама хич не ме яд, че съвецките пияни некадърници са направили процесор , все едно да ме е яд че не карам москвич, ахахаха атакистко малоумно дебилче 😀

  11. Anonymous

    При условие, че целият хардуер и софтуер, който ползваме, е старателно компрометиран от NSA, руснаците просто нямат избор и се налага да тръгнат по пътя на собствените разработки. Разбира се, че все още нямат традиции, но евала за скоростта, с която наваксват изоставането си.

    В случая не е толкова важна производителността на Байкал, а че е свободен от “изненадите”, вградени в щатските модели. Нека си спомним например как в при войната в Сърбия хардуерът на комуникационните средства беше дистанционно блокиран. Да не говорим за “добавките” в чипсетове, дискови и флаш памети, рутери… а за софтуера и фирмуера изобщо да не говорим…

  12. Anonymous

    Дори мисля, че в тоя сайт имаше статия с производителността точно на тоя процесор преди време и че бил по 28 нанометрова технология. А останалото е да го сравниш със собствения си процесор за да се ориентираш. Ако под Дебиан бие по производителност споменатия по – долу интелски на цена около 1200$ и го продават за някаква по – умерена сума, няма да ти кажа какво ще си взема, въпреки риска да се скапе на втората седмица.

  13. Anonymous

    Откъде имам данни за производителността? Четах пич, четах. Препоръчвам ти и на тебе да четеш. Не че бих си купил руски компютър на тоя етап, особено като се има впредвид, че ми трябва и сериозна видеопроизводителност за игри а този не знам как би се справил, но постижението им не е за пренебрегване. Захванаха се да работят здраво преди по – малко от 5 години и вече имат собствени процесори и чипсети, всичките произведени на руска територия. Иначе обичам когато злите русофоби подпикват от яд. Харесва ми.

  14. мхм

    Anonymous
    26/02/2016 23:37 Абе балъче, как разбра че тая смешна съвецка щайга надвишава интелтска ай седмичка бе цървул, ахахахаххахахахахахахах тия руски помияри са около 50-60 години назад в технологиите, тоя процесор е поне 10 пъти по-слаб от процесора в телефона ми, бе атакистки смешник :)))))))) такива балъчета като теб работят по строежите и си мислят че каквото им кажат от тв алфа е вярно 😀

  15. Saevar

    уау… тоя Фофу кърти ….. , абе ти освен да караш автобус и мама да плаща за сметките ти друго можеш ли…?

  16. Фофу

    Аз не се забавих, а вие сте бързаци. Личи на кого плащат.

    А тоя пък анонимния дето реди псалми за производителният процесор и дето има и данни за военните разработки направо изтрепа. Сигурно Путин лично му разяснява военните тайни, щото знае, че тайната е гарантирана.

    “MIPS се отличава от двете най-популярни архитектури за процесори – Intel x86 при перосоналните компютри …”. Intel x86, значи вероятно говорим за 32 битова шина. Ако е така това е излагация от 9-ти порядък, не производителност.

    Абе хайде радвайте се, днес ще имате и премиии. И за бързо реагиране и за добрата ви новина.

  17. Anonymous

    Процесора е доста производителен. Надвишава Интел кор и 7 4960. Това, че е МИПС не означава, че е краден. Прави се за съвместимост със съществуващи операционни системи. А това се прави за да има избор и да могат да бъдат използвани съществуващи приложения. За военни цели си имат разработена собствена модулна операционна система.

  18. Anonymous

    Открихме Америка 🙂

  19. Saevar

    Фофу, не плащат на време ли че се забави с коментара …?

  20. Фофу

    Запръцкаха от кеф червените бабета. Слад 2о год процесорни технологй руснаците успяха да купят или да копират една западна.

    Байкал стъпва на архитектура MIPS …

    … каквито по-рано бяха реализирани в модела с интелски процесор Xeon.

    Какво още ?

    При цена 69 хил рубли което идва над 900 долара без да е включена даже ОС ша ривети за една машинка от мръсните капиталисте.

  21. Anonymous

    Май не му плащат заплатата редовно, та вече си гледа работата през пръсти 🙂

  22. Saevar

    Фофу…? къде е тая гад що още не е коментирал тук….?

Коментар