Google Docs добави гласово въвеждане

Всички потребители на Google Docs вече могат да редактират и форматират документи с помощта на глас

Всички потребители на уеб-базираното приложение Google Docs вече могат да редактират и форматират документи с помощта на глас

Онлайн-редакторът Google Docs се сдоби с възможности за разпознаване и редактиране на глас, съобщи в своя блог Исая Грийн, продуктов мениджър в Google.

Новата функция ще позволи на потребителите да въвеждат свои идеи, писма и дори цели романи, без да се докоснат до клавиатурата. Всички потребители на уеб приложението вече могат да редактират и форматират документи с помощта на глас.

Предвидени са множество команди за форматиране на текста – например, „увеличи отстъпа”, „копирай”, „постави”, „премини на следваща страница” и т.н. Наличен е и набор от гласови команди за работа с електронни таблици.

Добавянето на гласови възможности в Google Docs е поредна стъпка към разширяване на функционалностите на онлайн редактора. През септември миналата година разработчикът добави функция Explore за автоматично генериране на графици, както и функция за търсене в уеб за Android версията.

Неотдавна се появи и функция за мобилни коментари в онлайн приложенията Sheets и Slides, беше опростен значително и процесът на добавяне на нови потребители към проектите.

Новата гласова функция се активира чрез менюто с инструменти в Google Docs, сред поддържаните езици е и българският. Google уточнява, че гласовото въвеждане работи само в браузъра Chrome.

Коментар