6 безплатни алтернативи на Microsoft Word

Работещите с текстообработващи програми имат избор между поне 6 алтернативи на MS Word (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft Word има своите поддръжници, но намерете човек, който го обича, и вероятно ще намерите още няколко, които го ненавиждат. Всяка промяна в дизайна носи неприятни изненади, например скрива познати елементи от менюто. Успоредно с това има куп сложни и често неизползвани функции. Въобще – има много какво да се желае в един прост текстообработващ процесор. Затова има и алтернативи.

За тези, които не се нуждаят от всички функции, предлагани от Microsoft Word, може да е трудно да се оправдае плащането на цената на този софтуер, особено в света на малкия и микро-бизнеса, където обичайно има нужда от базова текстообработка.



Затова има поне шест безплатни и свободни алтернативи на Microsoft Word.

Google Docs

Google Docs е най-популярната алтернатива на Microsoft Word. Той е безплатен за всеки с акаунт в Google.

Ако ви трябват само основните функции на Microsoft Word, не е нужно да търсите нещо повече от Google Docs – той покрива всички основни нужди за текстообработка и е тясно интегриран с Google Drive и други продукти на Google.

Тъй като всичко се записва в облака на Google, няма и да се притеснявате, че може да загубите работата си – Docs се записва автоматично след всяко натискане на клавиш, така че в случай на срив трябва да можете да продължите оттам, откъдето сте стигнали.

Google Docs поддържа форматите .doc и .docx на Microsoft Word, така че не би трябвало да имате проблеми с импортирането и редактирането им.



Една от най-добрите му функции за бизнес потребители е сътрудничеството в реално време. Ако споделите документ с друг потребител на Google, и двамата можете да сте в документа едновременно, да виждате позицията на курсора на другия потребител, да гледате какво пише и да разговаряте помежду си. Това е страхотен инструмент за сътрудничество, който се откроява сред текстообработващите програми.

Apache OpenOffice Writer

OpenOffice Writer на Apache има класически интерфейс, който, въпреки че може да изглежда малко претрупан, имитира менютата, които Microsoft изхвърли при пускането на Office 2007. Определено ще се стори познат на потребителите на Office 2003, с допълнителното предимство, че все още получавате актуализации и корекции за сигурност, което е важно за един бизнес софтуерен пакет.

екранна снимка: Libre Office Writer

OpenOffice Writer има свой собствен формат на документи, но също така поддържа .doc и .docx файлове и върши страхотна работа за поддържане на форматирането при импортиране на тези типове файлове. Много от разширените функции на Microsoft Word са включени и в OpenOffice Writer, така че редактирането на сложни документи на Word няма да представлява проблем.

Zoho Writer

Zoho Writer е безплатен инструмент за създаване на документи с чист интерфейс за писане и мощни вградени възможности. Писането на документи в Writer не разсейва потребителя, но все пак важните текстови инструменти са на Ваше разположение.

Естествените функции на Writer, много от които използват възможностите на други приложения на Zoho, наистина го отличават от мнозинството текстообработващи програми. Пример е вграденият инструмент за изкуствен интелект Zia, който отговаря за по-качествено съдържание, бързи корекции на граматиката и вникване в четимостта на документа за различни аудитории.

Има функция за подписване на документи, която поставя инструментите за електронен подпис направо в документа, така че екипите да могат да преминат от чернова към одобрение и подписване в едно и също пространство.



Възможностите за сътрудничество в реално време на Zoho Writer имат подробни контроли, включително коментари, предложения, маскиране на текст за скриване на някои елементи от сътрудници и дори заключване на съдържание за блокове от текст. Zoho Writer е създаден за корпоративно сътрудничество, правни одобрения и творчески екипи.

LibreOffice Writer

LibreOffice Writer на Document Foundation, подобно на OpenOffice, е напълно безплатен продукт с отворен код, който предлага текстообработка, поддръжка за файлови формати .doc и .docx и всички инструменти, от които обикновеният потребител на Microsoft Word ще се нуждае в една текстообработваща програма.

LibreOffice Writer и OpenOffice Writer си приличат по много неща: стил на интерфейса, поддръжка на файлови формати, липса на облачна интеграция и сътрудничество в реално време. И двата са солиден избор за тези, които търсят безплатна алтернатива на Microsoft Word, и изборът на единия пред другия до голяма степен се свежда до лични предпочитания.

Един аспект на LibreOffice се откроява и той не е вътре в самото приложение – става дума за природата на платформата, управлявана от общността. Сътрудничеството на потребители и разработчици за подобряване на продукта е в центъра на вниманието при LibreOffice. Може би затова е толкова успешен. Точно този фокус превърна LibreOffice в процъфтяваща общност от потребители и програмисти, които продължават да го подобряват.

WPS Office Writer

Ако искате текстообработваща програма, която има също толкова функции, колкото Word, но не искате да плащате излишно, вижте WPS Office Writer. Това е пълнофункционален пакет от приложения, който изглежда първокласен.

WPS Office Writer прави повечето от същите неща като Microsoft Word и включва вградена облачна поддръжка, за да направи съхраняването на документи онлайн лесно. Липсва му само опцията за сътрудничество в реално време.

екранна снимка: WPS Office Writer

Погледнете отзивите за WPS Office Writer и ще намерите доказателства, които потвърждават колко много прилича на Word. С включването на повече функции в сравнение с други безплатни пакети този софтуер може да е именно най-предпочитаният за мнозина– особено като се има предвид, че не е нужно да плащате за него.



Тъй като всичко е безплатно и висококачествено, има известна уловка и може би вече можете да познаете каква е тя в нашата модерна епоха на „безплатни“ приложения: реклами. Не позволявайте това да ви разубеди да опитате WPS Writer. Все пак рекламите се показват само в определени ситуации, например когато искате да използвате избрани функции като отпечатване или експортиране в PDF.

Ако трябва да направите едно от тези неща, ще трябва да изгледате приблизително 10-секундна реклама, която отключва функцията за 30 минути. Алтернативата за отърваването от рекламите е да се плати годишна абонаментна такса от около 30 долара или 120 долара за доживотен лиценз.

Microsoft Office Word онлайн

Не пренебрегвайте безплатната алтернатива на Microsoft на платената версия на Word: Office Online. Подобно на Google Docs, Microsoft Word Online е опростена, облачна версия на Word. Липсват му много от разширените функции на локално инсталираната версия на Word, но за потребители, които искат безплатна версия на Word, това е възможно най-близката алтернатива.



Документите, създадени в Word Online, се записват в Microsoft OneDrive, а има и функции за сътрудничество в реално време като тези в Google Docs. Един голям плюс в полза на Word Online е форматирането: ако създадете документ в Word Online и след това го импортирате в локална версия на Microsoft Word, той ще запази форматирането по-добре, отколкото ако е направен в Google Docs.

Коментари по темата: „6 безплатни алтернативи на Microsoft Word”

добавете коментар...

  1. бомба

    Никой не говори за Freeoffice вероятно, защото само аз си го ползвам в България като безплатна алтернатива и ми върши перфектна работа.
    Отделно че FreePDF е по-добрия четец от Adobe reader, защото може да се ползва
    да се преправят pdf файлове може да завърта и изтрива страници и след което да се запази документа в новия му вариант (недостатъка му е че не може да преобръща pdf в docx ).

    “https://www.freeoffice.com/en/”

  2. 112

    Под ненужни функции се има предвид такива които са излишни извън това да напишеш нещо стандартно без да разбираш кой знае колко. Не че останалите функции не са полезни но ако не ти трябва да вкарваш формули примерно защо да плащаш да ги имаш.
    LibreOffice за мен е много добър с почти идеална съвместимост с .docx формата. Какво повече ти трябва за да напишеш някой документ и още повече защо да плащаш за това след като безплатния вариант върши същата работа …

  3. Anonymous

    Ползвам само Libre Office от години и съм много доволен. Нямам нужда от микрософт и алчността им.

  4. Pepa

    ONLYOFFICE Друга приятна алтернатива
    “https://www.onlyoffice.com/”

  5. Anonymous

    Какви ненужни функции има в MS Office, конкретно в Word, че не ми става ясно. Това е най-доброто офис приложение създавано някога, не като боклуците Open/Libre Office, които са меко казано ужасни. Google Docs е добро, но не може да се сравнява с Word

Коментар