САЩ притискат Япония за санкции срещу Китай

Контролът върху производството на полупроводници е един от лостовете на САЩ за възпиране на технологичното развитие на Китай (снимка: CC0 Public Domain)

Японските доставчици на литографско оборудване не подлежат изцяло на новите експортни ограничения на САЩ и следователно могат да продължат да доставят техника на китайски клиенти. Американските власти явно не са доволни от това и се опитват да убедят японците да въведат пропорционални и единни технологични санкции срещу Китай.

По искане на Вашингтон японските власти са започнали вътрешни консултации относно възможността за присъединяване към пълния мащаб на санкциите на САЩ срещу Китай, съобщи Nikkei Asian Review.



В процеса на консултациите ще се вземат предвид подобни стъпки от страна на европейските и южнокорейските власти.  Представители на американски правителствени организации потвърждават, че водят преговори със съюзниците и подчертават уместността на съвместните действия.

На глобалния пазар за полупроводници САЩ контролират 12%, Тайван и Южна Корея имат по 20%, а Япония се задоволява с 15%. В полза на консолидирането на санкциите срещу Китай на международно ниво се изказват и американски компании от полупроводниковата индустрия, които са загрижени за въздействието на тези мерки върху собствения им бизнес и отсъствието на подобни фактори на влияние върху дейността на чуждестранни конкуренти.

Експертите не изключват, че подкрепата на Япония за санкции срещу Китай ще подобри отношенията между азиатската страна и САЩ и ще задълбочи сътрудничеството им в областта на съвременната литография.

Япония, въпреки че контролира по-голям дял от световния пазар на полупроводници в сравнение със САЩ, използва по-стари технологични процеси. Но японските компании се интересуват от достъп до американски технологии. Съвместното предприятие между TSMC и Sony/Denso в Япония пък ще задълбочи сътрудничеството с Тайван.

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура потвърди тази седмица, че се водят преговори с  представители на САЩ, а японските власти на свой ред обсъждат свързани въпроси с местни компании. Последните не винаги споделят ентусиазма на политиците относно необходимостта да се присъединят към американските санкции, тъй като в този случай ще загубят китайски клиенти.

Според някои оценки, досега Китай е бил третият най-голям потребител на литографско оборудване след Тайван и Южна Корея, с годишен пазарен оборот от $22 милиарда и дял от 22%.



Американските доставчици вече са оценили възможните щети от експортните ограничения на стотици милиони долари пропуснати приходи. Японските производители със сигурност не бързат да губят доходи в този труден момент в името на политически цели, преследвани от управляващите кръгове.

Коментари по темата: „САЩ притискат Япония за санкции срещу Китай”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Мустафа, защото са червени куманяри. И като такива, трябва само бой по канчето.

  2. Йордан

    Браво, сама така! Не трябва да се допуска китайците да станат номер 1 във всичко.

  3. Мустафа

    И защо са тези санкции?

Коментар