Закон ще понижава цените на SMS-те

Строги мерки за борба с измамите с телефонни мелодии и с високите такси за текстови съобщения и сърфиране по мобилен телефон в чужбина обяви Европейската комисия.
Комисарят за телекомуникациите Вивиан Рединг твърди, че таксите за SMS в чужбина са неоснователни и трябва да бъдат ограничени до максимум 11 евроцента, в сравнение със средна цена от 29 цента в 27-те страни от ЕС.
„Гражданите на ЕС трябва да могат да изпращат текстови съобщения в чужбина, без да бъдат ограбвани“, каза Рединг. „Таксите за роуминг вече достатъчно изпразниха портфейлите им“, допълни комисарят.
На почивка сте в Италия и искате да споделите тръпката от това, че виждате Колизея за първи път. Какво ще направите? Ако сте като повечето хора, ще извадите мобилния си телефон и ще изпратите SMS до приятел или роднина у дома.
Може би не знаете обаче колко скъпо е това обикновено действие в Европа. Едно-единствено съобщение може да струва 30 евроцента на френски турист в Италия. Чехът ще плати 42 цента. А британците, почиващи в Испания, могат да платят цели 63 евроцента, пише в сайта на Европейската комисия.
Предложението за закон, задължаващ операторите да понижат цените, се очаква през есента. Това ще бъде вторият случай за една година, при който Комисията се опитва да помогне на използващите мобилни телефони. През юни 2007 г. тя определи таван за цените на телефонните разговори от чужбина в рамките на ЕС.
Сегашните мерки идват, след като само един от операторите се отзова на призива на Комисията през февруари за доброволно понижаване на таксите за роуминг за SMS-и.
2,5 милиарда съобщения, изпратени в чужбина всяка година, струват на потребителите над 10 пъти повече от съобщенията, изпратени от тях в собствената им страна. Комисията ще се опита да сложи край и на неприятните изненади при получаване на сметката за сърфиране по интернет от мобилен телефон в чужбина.
Освен таксите за роуминг Комисията разследва и некоректното обявяване на цени за изтегляне на мелодии за телефони по интернет. Целогодишно проучване на повече от 500 уеб сайта в ЕС, Норвегия и Исландия установи, че за 80% от тях е необходимо допълнително разследване за евентуални нарушения на потребителските закони.
Един от проблемите е, че изтеглянето на „безплатни“ мелодии води до задължителни абонаменти. Много от тези уеб сайтове са насочени към деца и младежи.

Коментар