Ще закриват некоректни сайтове

Европейската комисия ще настоява за закриване на сайтове на доставчици на съдържание, най-често рингтонове, които нарушават законите за защита на потребителите на Стария континент.
Около 80 процента от над 550 такива сайта в страните от Евросъюза са в разрез със закона за защита на потребителите, съобщава Франс Прес. Или липсват цени на съдържанието, или не са указани точно, например без данъците, установило проучването.
В много случаи след заплащане за услугата, потребителите не получават желаното съдържание. На някои от сайтовете не е публикувана контактна информация за търговеца на съдържание.
Еврокомисарите ще търсят изход от ситуацията съвместно с властите от страните-членки на ЕС. Не е изключено някои сайтове на доставчици на съдържание да бъдат закрити, ако не променят правилата в работата си.
Първоначално Комисията ще се ограничи само до предупреждения на недобросъвестните сайтове, като ще публикува и списък на нарушителите.
През 2007 година в Европа са били продадени рингтонове за 691 милиона евро, което е 29% от целия пазар на мобилно съдържание. В страните от ЕС мобилни телефони ползват около половин милиард души.

Коментар