Microsoft SQL Server тръгва скоро на Linux

Microsoft няма да отвори кода на SQL Server, но самата възможност за стартиране под Linux е голяма промяна за компанията

Microsoft няма да отвори кода на SQL Server, но самата възможност за стартиране под Linux е голяма промяна за компанията

Близо една четвърт от всички сървъри, работещи в облака Microsoft Azure, се управляват от Linix операционни системи. Но малка част от софтуера на Microsoft може да работи на Linux сървъри. Това е на път да се промени.

Корпоративните потребители скоро ще могат да изпълняват Microsoft SQL Server на Linux платформи, съобщи вицепрезидентът на Microsoft Скот Гътри в корпоративния блог. Или поне част от него.

Гътри уточнява, че Microsoft ще предложи основните сървърни функции във версията за Linux на своя SQL софтуер. Добавянето на други компоненти ще зависи от търсенето на клиентите и обратната връзка.

Microsoft няма да отвори кода на SQL Server, но самата възможност за стартиране под Linux е голяма промяна за компанията. Microsoft отдавна предложи Mac версия на своя офис пакет и наскоро пусна версии за Android и iOS.

Но тези програми са по-скоро изключение от правилото, че ако искате да ползвате софтуер на Microsoft, трябва да работите под Windows. Няколко приложения на Microsoft работят на Linux, но те обикновено са придобити от други компании, като Skype, Revolution R Enterprise и Wunderlist.

Коментари по темата: „Microsoft SQL Server тръгва скоро на Linux”

добавете коментар...

  1. Фофу

    До всички – радвам се че пак споменаха Майкрософт и Линукс та малко поосвободихте напрежението за пореден път. Големи психози, голямо нещо ви причиняват.

    До кауна Saevar . За пореден път си кретен. Банките почти по цял свят ползват софтуера на 2 или 3 американски фирми. И там се работи само с Оракъл или MS SQL. Пробите и кръжочното обучение там не вървят.

  2. Saevar

    до кауна под мен, в Скандинавия както и в Британия голяма част от банките и фирмите коит работят с парични трансфери (постерминали) използват PostgreSQL с RedHat или CentOS, можеш да си представиш вероятно за колко трансакции става дума на ден …. ако беше на М$ ще трябва да се рестартира 1 път седмично .. ако си спец ще знаеш защо… предимно телекоми ползват на М$ боклука понеже там няма много стрес както е при трансакциите….

  3. До Гоце

    Ами големите корпорации ще се възползват. В mysql няма и една трета от функциите на msql, и май mysql се опитват да догонят и станат съвместими с MSQL. Линуксчикиджиите само тествате на малки база данни и това ви прави герои, но я потествай с даниите на някое предприятие и ще излетиш на мига към бюрото по труда.

  4. Стефан

    Когато widnows server c ms sql стигне стабилността на CentOS с mysql, напрмер, може да се замисля над предложението им

  5. Стефан

    “Когато Microsoft започне да прави програми за Линукс, значи съм побрдил” – Лайнъс Торвалдс

    Иначе щом Линукс предлага няколко различни и безплатни бази данни, за чий ми майкрософския.

  6. niki

    Нека да има пък никой не те кара да го ползваш.

  7. Мартин

    Тая новина да я бяхте запазили за 1 Април, Голям майтап 🙂

  8. Гоце

    Да не мислите, че някой, който работи с линукс ще тръгне да ви ползва SQL сървъра? Това е все едно да накарате дебилните windows юзери да минат на линукс!!!

  9. Saevar

    пак ли ще яде рам паметта като ненормално или ? за кво въобще си играят да го правят за Линукс, с какво това е по-добро от примерно PostgreSQL.

Коментар