Google подсили проект за отворени изчисления

Google ще достави на проекта OCP енергийно-ефективна технология за сървърни шкафове

Google ще достави на проекта OCP енергийно-ефективна технология за сървърни шкафове

Google сe присъедини към инициативата Open Compute Project (OCP), която цели създаване на най-оптимална инфраструктура за дейта центрове.

На първо време Google ще достави на OCP технологии за разработка на енергийно-ефективни сървърни шкафове със захранващо напрежение 48 волта, докато в повечето съвременни дейта центрове се използват 12 волта.

Новата захранваща спецификация ще позволи 30% икономия на енергия и разполагане в сървърните помещения на по-производително оборудване. Технологията вече се използва в центровете за данни на Google и е готова за масово внедряване.

Проектът OCP беше основан от Facebook преди шест години. Впоследствие към него се присъeдиниха Microsoft, Apple, Amazon, Broadcom, Arista и други големи компании.

Членовете на OPC разработват съвместно сървъри, системи за съхранение на данни и друго оборудване за дейта центрове, в които са отстранени всички ненужни функции.

Google проучва възможностите за инвестиции в други проекти на OCP, вкл. такива, свързани със системите за съхранение на данни за хипермащабируеми изчисления и софтуер за управление на мрежовата инфраструктура.

Коментар