Телеком Аустрия тества 5G мрежа заедно с Nokia

5G мрежите ще използват честоти в диапазона 6-100 GHz и ще работят с минимална скорост 10Gbps

5G ще позволи всевъзможни мобилни приложения в сфери като „интернет на нещата” да работят в реално време

A1, австрийската компания на Телеком Аустрия Груп (от която е част Мтел), и технологичният й партньор Nokia направиха първата демонстрация на 5G.

Очаква се мобилната мрежа от пето поколение да влезе в експлоатация в Австрия през 2020 година и да доведе до значително увеличение на интернет скоростта – до над 1 Gbps, съобщиха от Мтел.

Към края на десетилетието в света ще работят над 20 милиарда свързани устройства, което прави нуждата от инвестиции в съпътстващата ги инфраструктура силно належащи още отсега. 5G ще позволи всевъзможни мобилни приложения в сфери като „интернет на нещата” и виртуална реалност да работят в реално време.

„Важна цел на 5G мрежите е да намалят латентността на връзката, за да станат възможни приложенията, работещи в реално време. Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи например трябва да стане по-малко от милисекунда, за да могат те да станат неразделна част от живота ни”, коментира Маркус Граузам, главен директор „Технологии” в A1.

Телеком Аустрия Груп е част от алианса NGMN (Next Generation Mobile Networks), в който участват най-големите безжични оператори в света и който създава стандартите за мобилните мрежи от следващо поколение. Очаква се компанията постепенно да започне подготовка за 5G и на другите пазари, в които оперира.

Коментар