AMD и Crytek създават VR инкубатори

Лаборатории, оборудвани от AMD и Crytek, ще станат ключови инкубатори за отглеждане на нови таланти в разработката на виртуалта реалност

Лаборатории, оборудвани от AMD и Crytek, ще станат ключови инкубатори за отглеждане на нови таланти в разработката на виртуалта реалност

AMD помага на колежи и университети да създават специализирани лаборатории по виртуална реалност (VR) в ролята си на ексклузивен технологичен партньор на Crytek в инициативата VR First.

VR First цели да осигури на образователните институции готово VR решение за разработчици, студенти и изследователи. AMD ще помогне с оборудване на лабораториите с новите Radeon Pro Duo графични карти с LiquidVR SDK – най-бързата платформа, способна както да създава, така и да консумира VR съдържание с 16 терафлопа изчислителна мощ, по думите на компанията.

Виртуалната реалност има потенциала да промени начина, по който хората изживяват дигиталния свят, с въздействие върху игрите, развлеченията, образованието, медицината, журналистиката и много други области. Крайната цел е да се оборудва ново поколение разработчици, които да създават привлекателни изживявания за потребителите от цял свят.

AMD и Crytek споделят общ ангажимент към създаването на предпоставките за масови разработки на ВР приложения и среди. AMD ще доставя своя LiquidVR комплект за разработчици на софтуер (SDK) като част от инициативата GPUOpen.

„Нуждаем се от ново поколение разработчици, чиито образователни основи включват овладяване на игровите енджини и GPU програмирането. Виждаме нашето сътрудничество с Crytek и инициативата VR First като ключова стъпка в реализиране на целта”, заяви Раджа Кодути, старши вицепрезидент и главен архитект на Radeon Technologies Group, AMD.

Новите лаборатории ще бъдат оборудвани с AMD Radeon Pro Duo графични карти с LiquidVR SDK. Проектирани със съвместимост с най-различни дисплеи, носени на главата, вкл. Oculus Rift и HTC Vive, картите AMD Radeon Pro Duo ще насърчат масовите VR разработки в цял свят.

От януари т.г. функционира първата VR First лаборатория в университета Бахчешехир в Истанбул. Подобни лаборатории ще станат ключови инкубатори за отглеждане на нови таланти в разработката на VR и създаване на глобална общност, добре подготвена за иновации в тази област, посочи Джеват Йерли, CEO на Crytek.

По неговите думи, „VR изживяванията, в които е впрегната мощността на Cryengine и са разработени с Radeon хардуер и софтуер, ще имат  потенциала да трансформират из основи начина, по който взаимодействаме с технологиите”.

Коментар