Apple се включи към облака на Google

Apple пренасочва свои услуги от облака на Amazon към ресурсите на Google

Apple пренасочва свои услуги от облака на Amazon към ресурсите на Google

Apple започна да използва облачните услуги на Google, но същевременно строи собствени центрове за данни, за да намали зависимостта си от външни доставчици, според публикации в Re/code.

В частност, някои услуги в рамките на проекта Apple iCloud са преминали на платформа Google Cloud. Производителят на iPhone ще похарчи от 400 до 600 млн. долара, за да ползва облачните ресурси на Google.

Apple използва също облачни услуги на Amazon и Microsoft в работата на своите интернет приложения. Но съгласно договор с Google от миналата година, Apple е намалила зависимостта си от Amazon, която според Morgan Stanley се измерва с 1 млрд. долара през настоящата година.

Същевременно, Apple се стреми нейните услуги да започнат да работят в собствена ИТ инфраструктура. За целта компанията строи нови центрове за данни в Аризона, Ирландия и Дания, в които ще вложи няколко милиарда долара.

Облачната платформа на Google привлече в последните месеци няколко големи клиента. В близко време и музикалната услуга Spotify ще пренесе в нея своите данни, които сега се съхраняват в Amazon. Сделката беше подписана през февруари 2016 г.

Коментари по темата: „Apple се включи към облака на Google”

добавете коментар...

  1. Иво

    Дори и конкурентите се обединяват да копат златни мини от данни на хората и да им гледат и следят дори под бельото какво става. 🙂

    Голема работа е търговията с лични данни на хората събирани най-вече от смартфони.

Коментар