Huawei инвестира в европейски патенти

Huawei е четвъртият най-активен инвеститор в патенти в Европа

Huawei е четвъртият най-активен инвеститор в патенти в Европа

Huawei се изкачи на четвърто място по брой подадени патентни заявки, сочи доклад на Европейското патентно ведомство (ЕПВ) за 2015 г.

Китайската компания е подала общо 1953 заявки през миналата година, като има най-много кандидатури за патенти в сферата на дигиталните комуникации – 1197 на брой.

В общата класация Huawei се нарежда след Philips, Samsung и LG и преди Siemens и United Technologies. В областта на дигиталните комуникации, където Huawei е на първо място за втори път, компанията води пред Ericsson и Qualcomm.

Европейската бизнес среда е на път да стане напълно цифровизирана и защитата на интелектуалната собственост в тази област е от първостепенно значение. Броят на новоподадените европейски заявки за патенти логично следва да се увеличи, коментира Георг Кройц, главен адвокат по интелектуалната собственост на Huawei.

Компанията инвестира над 10% от приходите си в R&D всяка година. В европейската мрежа от научноизследователски центрове на Huawei са ангажирани над 1900 инженери и консултанти.

Същевременно, годишният доклад на EПВ показва, че патентните заявки във ведомството са нараснали с 4,8% за пореден път през 2015 г., достигайки 160 000 – това е най-големият брой, регистриран някога.

Коментар