ФБР ще прониква в iPhone и без помощта на Apple

На спецслужбите вероятно повече няма да се налага да търсят помощ от Apple, когато трябва да проникнат в нечий смартфон

На спецслужбите вероятно повече няма да се налага да търсят помощ от Apple, когато трябва да проникнат в нечий смартфон

Специалните служби на САЩ могат да получат достъп до айфоните на разследвани лица и без помощта на Apple, стана ясно в хода на съдебното дело, в което бе въвлечена компанията във връзка с терористичен акт.

Министерство на правосъдието е поискало да бъде отложено съдебното заседание във връзка с изискването към Apple да разблокира iPhone на Саид Фарук, който уби 14 души в Калифорния и впоследствие беше застрелян от полицията, съобщи Politico.

В своята молба правосъдното министерство пояснява, че помощ от Apple може и да не се наложи. ФБР вече има на разположение метод, който позволява разблокиране на смартфона без съдействието на компанията.

Съдебното заседание трябваше да се състои днес (22 март, вторник), но съдът удовлетвори молбата на американските власти и отложи изслушването, няколко часа преди то да започне.

В неделя, 20 март, външна страна е демонстрирала пред ФБР технология за разблокиране на айфона на Фарук, се твърди в документ, подаден в съда от Министерство на правосъдието. Методът ще бъде тестван, за да се прецени дали може да отпадне нуждата Apple да съдейства.

Компанията отказа да изпълни искането на ФБР за взлом на устройството, а Тим Кук заяви, че подобно действие застрашава сигурността на клиентите на Apple.

Коментари по темата: „ФБР ще прониква в iPhone и без помощта на Apple”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Фирмата, която разкодира айфона за ФБР е израелска. Казва се Cellebrite.

  2. Anonymous

    Apple, както и всички други американски компании.

    Затова американското правителство със зъби и нокти се бори Силициевата долина да доминира ИТ сектора в световен мащаб. Това им гарантира 100% видимост над всичко.

  3. Anonymous

    По закон Ейпъл не може да влага каквито и да е криптографски средства в експортирани изделия, които да са някакво препятствие за NSA. Всичко останало е храна за наивници.

  4. Anonymous

    Прекалено евтини взеха да ви стават “доводите”.

    “Криптографски или не, всеки модул си има цака …”
    Да, всяка секретна брава си има цаката. Да разбирам ли, че ползваш ключ №7 за вкъщи?

    Каквато и цака да има криптографският модул, доста по-сложна и трудна за реализация е от изцяло софтуерната реализация в Андроид. Също, от липсата на full encryption. Да не говорим за липсата на обновления, заради които грешки в Linux kernel от последната една година не са затворени в грубо 98% от Андроид устройствата (изключвам последния Андроид, който по официални данни има 2% дял).

    “ФБР ако иска може с роботи да влезе тайно в офиси и data центрове на Apple и да си вземе абсолютно всичко каквото си пожелае (говоря като електронна информация).”

    Евтино, много евтино. Опитваш се да намекнеш, че Apple разчитат на “security through obscurity”. Там е работата, че те ползват официални криптографски алгоритми – AES, RSA, ECC (elliptic curve cryptography), както и съответните протоколи за обмяна на криптографски ключове. Допълнително ще те светна, че ВСИЧКИ криптографски библиотеки на Apple са с отворен код и са свободно достъпни.

    Хардуерният криптографски модул е ефективен не защото никой не знае какво представлява. Все пак китайци и корейци (TSMC, Samsung) го печатат. Но, има интернет, информирай се.

  5. Anonymous

    ФБР ако иска може с роботи да влезе тайно в офиси и data центрове на Apple и да си вземе абсолютно всичко каквото си пожелае (говоря като електронна информация).

    Тук работата е да се покаже на обществеността, че ФБР не може да хаква iPhone и толкова. Така се подкрепя американската икономика, защото iPhone е много важно парче от нея.

    И първото анонимно мнение дава още светлина по въпроса. Напълно възможно е да се обясни на простолюдието, че старите iPhone-и са опасни и трябва да минат на нови, ако не желаят подслушване.

    При Google нещата стоят съвсем различно. Goolge не произвеждат смартфони, а това го правят основно китайци – конкуренти така да се каже. Затова там трябва обратно – да се покаже, колко лесно се разбива тази операционна система (то, не че не е така де).

    Освен това ако Google разкрие как може да се хаква операционната им система (ако го направят за ФБР утре и китайските служби ще поискат същото) – тогава производителите (китайци) бързо ще запушат “дупката” и историята приключва.

  6. Anonymous

    Общо взето епъл отказаха с маркетингова цел да разкодират един телефон. В отговор получиха познанието за факта, че всички айфони могат да бъдат разкодирани. И ефекта беше маркетингов. Криптографски или не, всеки модул си има цака и някои хора умеят да я намират. Опита да си направят реклама се превърна в антиреклама.

  7. Anonymous

    Ей го пак мухльото, с пълна сила се и**ра.

    Ще кажеш ли защо 80% от пазара се държи от Android устройства, дори в САЩ са над 50%, а досега на никоя държавна институция в световен мащаб не се е налагало да пита за помощ Google?

    “When Google Met WikiLeaks”

  8. Mhm

    Полека със тая любов към смешниците от епъл анонимусче, тая жалка пръчка айфон може да се отключи много лесно, а всичката пушилка е за реклама, че нещо бая народ минаха от айшит на други марки :)))

  9. Anonymous

    Доста евтино и подвеждащо заглавие.

    ФБР не твърдят, че могат да отключат телефона, ще чакат да видят дали външната страна ще си спази обещанието. Затова и само са ОТЛОЖИЛИ изслушването, което вие самите сте написали.

    Също ще вметна, че тази външна страна не обещава отключване на всякакви телефони, а конктретно този iPhone 5. Този телефон е без хардуерен криптографски модул (Secure Enclave). Работата е там, че е и стар модел (2012г). От 2013г насам всички iPhone са с криптографски модул, изключае iPhone 5c, който и без това не беше много популярен.

    Полека с глобалните изводи, да не се задавите.

Коментар