Почина Анди Гроув, съоснователят на Intel

Анди Гроув има основна заслуга за доминиращата роля на Intel при процесорите

Анди Гроув има основна заслуга за доминиращата роля на Intel при процесорите

На 79 години почина Анди Гроув, който основа процесорния гигант Intel заедно с Гордън Мур и Робърт Нойс през 1968 г. Причината на смъртта на Гроув не се съобщава, но е известно, че от доста време той страдаше от Паркинсонова болест.

При създаването на Intel Анди Гроув заема поста на технически директор. По-късно, през 1979 г. той става президент на компанията, а през 1987 г. поема функциите на главен изпълнителен директор. Десет години по-късно оглавява и борда на директорите.

Заради заболяване, през 1998 г. Анди Гроув се оттегля от поста CEO. През 2000 г. той е диагностициран с болест на Паркинсон, но остава председател на борда още пет години.

Гроув беше една от най-влиятелните фигури в технологичния бизнес, автор на книги бестселъри и популярни статии, се посочва в официалното изявление от Intel.

Съоснователят на компанията изигра важна роля в решението на Intel да промени фокуса си от чипове памет към процесори. Той оглави трансформацията на Intel в световен бранд и водещ производител на процесори за РС и сървъри.

Под негово ръководство беше въведeн известният слоган „Intel inside”, с който се маркират компютри с интелски процесор, и бяха пуснати чиповете i386 и Pentium.

Анди Гроув е роден през 1936 г. в Унгария, в семейство на евреи. При окупацията от хитлеристка Германия, семейството успява да избегне попадането в концлагер чрез фалшиви документи, а Гроув и майка му се укриват при приятели.

По време на унгарското въстание от 1956 г. Гроув емигрира в Австрия, а по-късно – в САЩ. Там завършва градски колеж в Ню Йорк със специалност химическка промишленост, а след това учи в Калифорнийски университет, Бъркли.

През 1963 г. Гроув е нает от Гордън Мур като изследовател в компанията Fairchild Semiconductor, в която работи и Нойс. Впоследствие тримата създават Intel. Анди Гроув има две дъщери от брака си.

Коментар