Предричат фиаско за новия iPhone SE

Анализаторите са скептични за 4-инчовия iPhone SE, но Apple преследва определени цели с него (снимка: CNET)

Анализаторите са скептични за 4-инчовия iPhone SE, но Apple преследва определени цели с него (снимка: CNET)

Новият компактен смартфон на Apple, обявен по-рано тази седмица, не можа да впечатли специалисти и анализатори. Прогнозите за iPhone SE не са никак добри, някои дори очакват фиаско.

Анализатори от KGI Securities смятат, че Apple ще продаде тази година само 10-12 млн. броя от 4-инчовия модел, на фона на общо 210-230 млн. айфони. Блумбърг очаква продажбите на iPhone SE да достигнат 15 млн. броя, което също е нисък резултат.

Според експерти на Counterpoint, с пускането на компактния модел Apple преследва няколко цели. Първо, компанията увеличава средната продажна цена на своите смартфони – докато през миналата година най-евтиният iPhone струваше около 300 долара, то iPhone SE вдига прага до $400-500, в зависимост от паметта.

Второ, Apple може да се избави от остарелите, 3- и 4-годишни модели iPhone, които ангажират немалко производствени ресурси. И накрая, iPhone SE ще позволи на компанията да пренесе повече потребители към актуалната версия на iOS и така да им предложи нови услуги.

Анализаторите определят iPhone SЕ по-скоро като нишов продукт, който няма да получи широко разпространение, тъй като търсенето на 4-инчови устройства намалява. По данни на Counterpoint, през 2015 г. по-малко от 10% от потребителите са направили избор в полза на такива модели, спрямо 17% през 2014 г.

iPhone SE е доста скъп за развиващите се пазари. Така например, в Индия около 70% от купуваните смартфони струват под 150 долара. Най-вероятните клиенти на новото устройство са част от настоящите потребители на 4-инчови айфони.

Предполага се, че на пазара в Китай iPhone SE може да повтори нерадостната съдба на iPhone 5C, който излезе преди три години, но поради високата си цена остана безинтересен за купувачите.

Коментари по темата: „Предричат фиаско за новия iPhone SE”

добавете коментар...

  1. Мирчо

    @Anonymous добре си го написал всеки голям, дребен човечец има правото да се гордее с нещо си например с един телефон или автомобил, които ги е взел с кредити на изплащане само и само да се чувства тоз човек важен и значим в обществото без значение с какво. 🙂

    Почти всички Финансово бедните и интелектуално бедните се стремят към модните тенденции с кредити и заеми да си радват душата и да си внушават, че са уж по-значими и важни в обществото 🙂

    Да не бъдем много жестоки, но истината винаги е такава и на много хора им е празен живота от смисъл, както им липсват също и смислени постижения в живота и това се явява спасителен пояс – невероятното постижение например аз имам точно онова, онуй дето го рекламират.

    Може да ви се струва това и тази мания за безобидно, но не е така отдавна е станало психично разстройство хората са така безумно обсебени, оглупели и опростели – не са способни вече на елементарни логически разсъждения.

    Каква ползва може да се очаква за обществото например от един психясал накроман обсебен от неща, които нямат реална стойност, практичност и полезност?

  2. Anonymous

    И какво по – различно има в един айфон дето го няма и във всички други, ако смея да попитам(освен цената, разбира се)? Звъня и ми звънят. Пращам и получавам съобщения. Будилник, календар, речник може би… Това е. Искам да играя? Има таблети, лаптопи, настолни компютри. Книги? Таблетите а по – удобни. Драги приятели, не се фиксирайте върху нещо като телефона си. Или се фиксирайте. Гордейте се с него. Щом ви привлича… Има хора обичат храната да им е декорирана. Има такива се гордеят с колите си. Защо не и стелефона… Шарен свят.

  3. :)

    Като цяло събитието на Ябълката беше страшно скучно. Нищо интересно не представиха.

  4. Anonymous

    Миндо не се пали толкова. Подобни статии са поръчкови и следват добре известния принцип “Няма лоша реклама”. Просто статиите хвалещи iPhone модели се изтъркаха много и затова се преминава към статии съдържащи псевдо атаки.

  5. аман

    Въйййй!!! ами сега???

  6. Миндо

    Егаси некомпетентната статия:

    “Анализатори от KGI Securities смятат, че Apple ще продаде тази година само 10-12 млн. броя от 4-инчовия модел” – 30% от продажбите на Епъл за в Китай, където 5S е по-купуван и харесван модел. Миналата година са продадени 30 млн. 5-ци, а СЕ е на същата цена, но със супер мощен и актуален хардуер.

    “да се избави от остарелите, 3- и 4-годишни модели iPhone” – това даже не мога да го разбера. Единствената прилика между 5 и СЕ е външният вид, но хардуерно и производствено няма нищо общо.

    “iPhone SE ще позволи на компанията да пренесе повече потребители към актуалната версия на iOS и така да им предложи нови услуги.” – Хахах, туй да не е Андроид ве. При Епъл няма т.нар. фрагментиране. ВСИЧКИ поколения, които могат да ползват по-нова версия на иОС, го правят в рамките на дни след пускането на обновлението.

    “Анализаторите определят iPhone 5S по-скоро като нишов продукт, който няма да получи широко разпространение, тъй като търсенето на 4-инчови устройства намалява.” – Къв 5S пък сега? И има търсене на 4-инчови устройства и Епъл го запълват. За разлика 0.7 инча с 6, много хора биха си спестили 200 долара, но пак ще имат чудесната иОС и престижен Айфон.

    “iPhone SE е доста скъп за развиващите се пазари. Така например, в Индия около 70% от купуваните смартфони струват под 150 долара” – Чи откога Епъл търси ниските слоеве на развиващите се пазари?

    “Предполага се, че на пазара в Китай iPhone SE може да повтори нерадостната съдба на iPhone 5C” – 5C e орязан модел, но 5S е абсолютен хит на китайския пазар.

  7. Папа

    @Хуер,
    Очевидно не cи ползвал iPhone.

  8. Киро

    Ами то нов лаптоп с добри характеристики струва към 500-600 лв. и хората ще се замислят сериозно, дали да си купят телефон или истински компютър.

  9. Хуер

    Каква трагедия само ама невероятно човек може да си купи друг смартфон, който да не е IPhone и който да върши същата работа на много по-ниска цена. 🙂

    Само хората които искат да се фукат с модни и гъзарски марки и имена – основно комплексари като пичовете и пичките ще се марат с iPhone. 🙂

Коментар