Apple поглъща графичен разработчик

Apple може да постигне още по-ефективна интеграция на графичните ядра в процесорите чрез поглъщане на Imagination

Apple може да постигне още по-ефективна интеграция на графичните ядра в мобилните си процесори чрез поглъщане на Imagination

Apple възнамерява да купи британската компания Imagination Technologies – разработчик на графични ускорители PowerVR, които се използват в процесорите на iPhone и iPad, съобщи arstechnica.com.

Преговорите вече са в напреднала фаза, но все още няма официално потвърждение от нито една от двете компании. Новината оскъпи акциите на Imagination с 15% до 212,3 британски лири.

Графичните ядра PowerVR се използват в мобилните процесори Apple, започвайки от A4, въведен през 2010 г. Това беше първият чип с марката на Apple, който дебютира заедно с първия iPad.

По-късно процесорът беше вграден и в iPhone 4, плейъра iPod Touch от четвърто поколение, както и в приставката Apple TV от второ поколение.

Всички следващи мобилни устройства на Apple използват процесори собствена разработка на компанията. Настоящото поколение смартфони и таблети разчита на A9 и A9X. Първият от тях е вграден в iPhone 6S, 6S Plus и новия iPhone SE, докато A9X задвижва iPad Pro.

В момента Apple притежава част от Imagination. През 2008 г. компанията придоби 3,6% от акциите на британския разработчик, който не разполага със собствени заводи, а година по-късно увеличи дела си до 9,5% и се явява петият най-голям акционер.

Apple започна да проектира самостоятелно мобилни чипове, благодарение на покупката на PA Semi през 2008 г. ($278 млн.) и Intrinsity през 2010 г. ($121 млн.).

Поглъщането на Imagination Technologies ще даде възможност на компанията да постигне по-висока степен на интеграция на графичните технологии с останалите блокове на процесора, да повиши ефективността и производителността на чипа.

Опитът в използването на интелектуални активи и преходът към самостоятелно проектиране на ядрата позволи на Apple да изпревари с 18 месеца Qualcomm при разработката на 64-битов процесор за смартфони.

Коментари по темата: „Apple поглъща графичен разработчик”

добавете коментар...

  1. Хуявей

    Дълго време няма да могат са оцелеят Apple с тяхната Lock-in стратегия.
    Бъдещето е на отворените технологии, стандарти, код, архитектури.

Коментар