Нели Крус влезе в борда на Salesforce

Бившият еврокомисар Нели Крус ще помага с опита си в публичния сектор на ИТ компанията Salesforce

Бившият еврокомисар Нели Крус ще помага с опита си в публичния сектор на ИТ компанията Salesforce

Доставчикът на облачни CRM услуги Salesforce.com привлече в борда на директорите Нели Крус, бивш вицепрезидент на ЕК и комисар, отговарящ за развитието на цифровите технологии и конкуренцията.

74-годишната Крус в момента е специален представител на бизнес инкубатора StartupDelta в Холандия и ще заеме новата си позиция в Salesforce от 1 май тази година. Като еврокомисар, тя бе радетел за използване на софтуер с отворен код.

„Salesforce е една от най-почитаните компании в света и лидер в цифровата трансформация на бизнеса”, коментира Крус назначението си и допълни, че за нея е чест да служи в борда на директорите.

Нели Крус се придържаше към позицията, че използването на частен софтуер крие риск от загуба на контрол върху информацията, докато отворените технологии имат дългосрочен икономически ефект и способстват демокрацията.

В частност, Крус поддържаше отворените стандарти за съхранение на данни. През 2010 г. тя настоя за промяна на европейските правила за интероперативност, за да станат процедурите за приемане на ИКТ стандарти по-прозрачни, а правителствените да започнат да използват отворен софтуер.

Две години по-късно Нели Крус подкрепи предложението Open Document Format (ODF) да стане стандарт за обмен на документи между правителствата на Европа.

Крус също така беше отявлен противник на Microsoft. През 2004 г. Еврокомисията наложи глоба на софтуерния гигант за злоупотреба с монополно положение на пазара за операционни системи в Европа. Корпорацията обаче не изпълни препоръките, в резултат на което през 2008 г. глобата набъбна с още 899 млн. евро.

Коментар