Две компании ще се възползват от разделянето на Teams и Office

Разделянето на Teams от Office работи в полза на конкурентите на Microsoft
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft заяви в понеделник, че ще раздели приложението за видеоконференции Teams от пакета Office след проверка от страна на европейските регулатори. Поне две компании с конкурентни продукти ще се възползват от това.

Zoom, чието приложение за видеочат набра популярност по време на пандемията от ковид, конкурира комуникационните продукти на Microsoft. Slack, сега собственост на Salesforce, отдавна копнееше за този тип разделение, подавайки антитръстова жалба до Европейската комисия през 2020 г. с аргумента, че обвързването на Teams с Office е незаконно.

С последното решение на Microsoft някои клиенти ще трябва да платят повече пари, за да получат същите функции, отбелязва CNBC. Например, новите клиенти на Office 365 E3 ще плащат с $3 повече на човек на месец с разделянето, отколкото биха платили за комбинираното предложение.

Според анализаторите от Mizuho Securities, „докато клиентите вярват, че Zoom е по-добра платформа от Teams и други доставчици, обединяването на MS Teams с Office 365 винаги е било привлекателно за клиентите да обмислят [използване на] Teams”.

Ръстът на приходите на Zoom, който достигна връх от над 350% през 2020 г. и 2021 г., се забави до 2,6% през последното тримесечие и е едноцифрен за седем поредни тримесечия. Аакциите на Zoom паднаха с около 1% в понеделник, а ценните книжа на Salesforce поскъпнаха с 0,4%.

„Според нас отделянето на MS Teams би трябвало да помогне за облекчаване на някои насрещни ветрове”, казват анализаторите на Mizuho и препоръчват закупуване на акции на Zoom.

Организациите, които вече плащат за пакета на Microsoft, могат да продължат да използват Teams и Office както досега или, „ако желаят да преминат към новата гама, могат да го направят на годишнината от своя договор или подновяване”, пояснява Microsoft в блог публикация.

Миналата година Microsoft генерира почти 53 милиарда долара приходи от Office, включително Teams, което е с около 14% повече от 2022 г. Главният изпълнителен директор Сатя Надела каза пред анализатори през октомври м.г., че Teams има над 320 милиона активни потребители месечно.

Salesforce, която се конкурира с Microsoft в редица области, включително инструменти за комуникация и сътрудничество, придоби Slack през 2021 г. за 27 милиарда долара, най-скъпата покупка от основаването на компанията преди 25 години.

През юли 2020 г., месеци преди Salesforce да обяви споразумението, Slack подаде жалба срещу Microsoft в Европа. „Microsoft се връща към предишното си поведение”, каза Дейвид Шелхейз, генерален съветник на Slack по това време, имайки предвид „войните на браузърите” от 90-те години. „Те създадоха слаб имитиращ продукт и го свързаха с доминиращия си продукт Office, принудително го инсталираха и блокираха премахването му”.

Предходната година Slack не се притесняваше много от Teams. Основателят и бивш главен изпълнителен директор Стюарт Бътърфийлд каза през декември 2019 г., че докато повечето от най-добрите клиенти на компанията са използвали части от пакета Office 365 на Microsoft, те са избирали Slack за съобщения вместо приложението Teams.

Миналата година Файненшъл Таймс съобщи, че Microsoft в крайна сметка ще позволи на компаниите да изберат да купуват абонаменти на софтуера за продуктивност със или без Teams, за да предотврати разследване от Европейския съюз. Месеци по-късно Европейската комисия започна разследване на интеграцията на Teams в пакета Office.

В отговор Microsoft започна да продава отделни абонаменти за Teams и друг софтуер за продуктивност в 31 европейски страни. „За да осигурим яснота за нашите клиенти, ние разширяваме стъпките, които предприехме миналата година, за разделяне на Teams от M365 и O365 в Европейското икономическо пространство и Швейцария, до клиенти по целия свят”, съобщи говорител на Microsoft пред CNBC.

Коментар