Бизнесът вече харчи повече за клауд оборудване

Пазарът на ИТ оборудване за облачни инфраструктури ще достигне 129,9 млрд. долара през 2024 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на сървъри и системи за съхранение на данни, използвани в работата на облачни услуги, възлиза на $31,8 милиарда през четвъртото тримесечие на 2023 г., което е с 18,5% повече спрямо същия период на предходната година, сочи нов доклад на IDC.

Според анализаторите, разходите на компаниите за облачно оборудване надвишават харчовете за сървъри и сторидж системи за необлачна инфраструктурата – продажбите на последните през четвъртото тримесечие на 2023 г. са се увеличили с 16,4% на годишна база до 18,9 милиарда долара.

Разходите на бизнеса за ИТ оборудване, което е в основата на публичните облачни услуги, се равняват на 22,8 милиарда долара през октомври-декември 2023 г., което е с 27% повече на годишна база. В категорията решения за частни облачни среди за последните три месеца на 2023 г. е регистриран ръст от 1,4% спрямо година по-рано – до $9 млрд.

Публичните облаци представляват услуги, които се споделят между различни бизнеси и потребители, отворени са за неограничен брой потенциални потребители и са насочени към целия пазар, а не само към отделно предприятие. Частни или специализирани облачни услуги се предоставят под формата на абонаменти или споразумения за управлявани услуги от доставчици на облачни услуги, колокация, аутсорсинг или управлявани услуги за корпоративни клиенти.

Според прогнозите на IDC, глобалният пазар на ИТ оборудване за облачни инфраструктури през 2024 г. ще нарасне с 19,3% спрямо 2023 г. и ще достигне 129,9 млрд. долара. В сегмента на решенията за необлачни среди се очаква продажбите да паднат с 1,4%, до 57,6 млрд. долара.

Разходите за облачна инфраструктура ще продължат да се увеличават, главно поради бързия растеж на инвестициите в изкуствен интелект, коментира анализаторът на IDC Хуан Пабло Семинара. Очаква се разходите за облака да регистрират двуцифрен растеж в периода 2024-2025 г.

Според източници на Yahoo Finance, обемът на глобалния пазар на облачни услуги ще расте средно със 17,1% годишно и ще достигне 2,19 трилиона долара до 2032 г. Северна Америка ще заеме около 42% от пазара, което ще бъде улеснено от активната дигитализация на компаниите в региона.

Коментар