Microsoft обяви цените за разширена поддръжка на Windows 10

Безплатната поддръжка на Windows 10 ще приключи след година и половина
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft ще прекрати поддръжката на Windows 10 през октомври 2025 г. (това не се отнася за версиите LTSC), което означава, че операционната система вече няма да получава актуализации за сигурност, корекции на грешки и нови функции. Но не всеки потребител ще може да надстрои системата си до Windows 11 или да закупи нов компютър, особено в корпоративния сегмент. За такива клиенти Microsoft предлага програма за разширена сигурност, която ще им позволи да получават допълнителни актуализации след края на поддръжката.

Днес Microsoft разкри цените за потребители, които планират да използват програмата за разширена сигурност на Windows 10, или Extended Security Updates (ESU). Според официалната блог публикация, Microsoft ще таксува клиентите с $61 на година за един компютър.

Програмата ще работи в продължение на три години, а тези, които планират да се присъединят към нея по-късно, ще трябва да платят за предходния период, тъй като всяка актуализация е кумулативна и включва корекциите на сигурността, издадени преди това. 

ИТ администраторите ще могат да регистрират устройства с Windows 10 в програмата, като използват традиционния метод за активиране “5 на 5” с ключ от 25 знака.

Ако една организация използва облачно-базирани актуализирани решения за управление, тя може да се възползва от специална оферта, която ѝ дава право на 25% отстъпка. Промоцията позволява на компаниите да си осигурят ESU поддръжка през първата година за $45 на потребител (до пет устройства).

И накрая, програмата Extended Security Update за Windows 10 ще бъде безплатна за компании, използващи Windows 365 за достъп до базирани в облака компютри с Windows 11. ESU е включена в лицензирането на Windows 365 с едногодишен ангажимент.

Microsoft ясно заявява, че компаниите не трябва да смятат програмата за разширена сигурност за дългосрочно решение. Вместо това Microsoft препоръчва на клиентите да я използват като „временен мост“, докато преминават към по-нова, поддържана версия на Windows.

Публикацията в блога на компанията не споменава дали “регулярните клиенти“ ще могат да се запишат в програмата за разширена сигурност. Microsoft най-вероятно скоро ще обяви всички подробности, цени и правила в отделна публикация.

Коментари по темата: „Microsoft обяви цените за разширена поддръжка на Windows 10”

добавете коментар...

  1. мхм

    Ей ся, да вадят нова ОС, че тая куца 11-ка е зле точно като 8-цата! И да мхнат старт менюто от средата, това е толкова малоумно!

Коментар