Защо се покачват цените на флаш-паметта?

Олигополът на пазара на флаш-памети обещава поскъпване на твърдотелните устройства през цялата 2024 г. (графика: CC0 Public Domain)

Цените на твърдотелните памети са скочили с малко над 25% през последното тримесечие на 2023 г. Прогнозите са за още по-голямо нарастване и през 2024 г. То ще е резултат най-вече от ограничаването на доставките от страна на производителите – съгласуван съвместен опит на пазарните играчи да повишат цените.

Към октомври 2023 г. цените на флаш-устройствата се завъртяха средно около 0,075 долара за гигабайт памет. Но оттогава насам цените на SSD се изстреляха нагоре. Те достигнаха средно 0,095 долара за GB през тази седмица (това прави повишение от 26,67%).

Междувременно цените на въртящите се твърди дискове останаха приблизително статични. Те се застояха на малко под 0,05 долара за гигабайт за SAS моделите и 0,035 долара за GB за SATA устройствата.

Пазарният анализатор TrendForce дори стигна дотам, че в началото на тази година заяви, че „евтините SSD дискове може би вече са само спомен от миналото“. Това изявление съвпадна с увеличението от около 25%, регистрирано след края на последната четвърт на предходната година. Но случващото се е само началото.

Анализаторската компания цитира доклади, според които производителите на памети намаляват количеството NAND флаш памет, налично на пазара, тоест свиват предлагането. Ходът очевидно е съгласуван и се прави в опит да се постигне по-добра рентабилност.

За клиент, който планира да внедри 20 TB флаш-капацитет, въз основа на движението на цените, инсталирането би струвало с около 400 долара повече, отколкото щеше да коства преди шест месеца. Ако това внедряване би било за 100 TB, то тогава разликата би струвала струва 2000 долара повече, изчисляват ентусиасти.

Интересното е, че когато цените на SSD започнаха да се покачват през октомври и ноември, те „дръпнаха“ цените на SAS твърдите дискове за известно време. Средните цени на SAS диск достигнаха $0,055/GB до края на октомври, преди да паднат обратно до по-близо до $0,045/GB.
Прогнозата на TrendForce, която е известна анализаторска фирма, говори за очакван скок в цените на NAND флаш паметта през настоящата година. Прогнозираното увеличение ще е от повече от 50% за цялата 2024 г.

Нарастването на цените се дължи на факта, че основните производители стратегически намаляват нивата на производство, за да коригират прекомерните запаси и да „стабилизират“ на продажните цени на пазара. Освен това TrendForce отбелязва, че за да могат добре известните производители да постигнат „точка на рентабилност“ при производството на NAND флаш памет, цените трябва да се увеличат „с не по-малко от 40%“.

От анализите става ясно, че не се очаква да има период през настоящата година, когато цените да се застоят. Всяка четвърт ще отчита известен ръст, като през настоящото тримесечие можем да наблюдаваме около 10-15% нарастване на пазарните цени на твърдотелните памети.

Цената на гигабайт е основно съображение за клиентите, но общите разходи за притежание през целия жизнен цикъл на устройството също са важни, като в тях влизат не само ключовите разходи за покупка, но и стойността на енергията и поддръжката. Все още е спорно доколко флаш-паметите са по-ефективни от гледна точка на енергия.

Изчисления на Computer Weekly показват, че този показател зависи много от марката на избраното устройство. Твърдотелната памет обаче е безспорен фаворит, когато става въпрос за бързина на работа и плътност на съхранението с увеличаване на капацитета.

Според TrendForce, към третото тримесечие на 2023 г. Samsung държи световното лидерство на пазара на твърдотелни памети като най-големият производител на NAND флаш модули, гордеейки се със значителен пазарен дял от 31,4%. Следвайки плътно след него, SK Group си осигурява втората позиция с 20,2% пазарен дял. Western Digital заема третото място с пазарен дял от 16,9%, докато японската Kioxia държи 14,5% пазарен дял. Оформяйки доминиращата петорка, Micron държи пазарен дял от 12,5%.

Този пейзаж обяснява защо не е трудно за водещите производители на флаш-памети да приложат съгласувана стратегия за промяна на реалността на пазара на твърдотелни устройства.

Коментар