Windows 10 навлиза със 145% по-бързо от версия 7

Потребителите на Windows 10 са прекарали в системата над 75 млрд. часа, твърди Microsoft, съобщи Тери Майерсън

Потребителите на Windows 10 са прекарали в системата над 75 млрд. часа, съобщи Тери Майерсън

Операционната система Windows 10 вече е инсталирана на 270 млн. устройства – осем месеца след като стана достъпна за потребителите по целия свят, съобщи вицепрезидентът на Microsoft Тери Майерсон пред аудиторията на Build 2016.

“Внедряването на Windows 10 става по-бързо, отколкото всяка друга операционна система на компанията. Поразени сме от реакцията на пазара”, заяви Майерсон.

Windows 10 изпреварва Windows 7 със 145% по темпове на внедряване, сочи статистиката. Потребителите на версия 10 са прекарали в системата над 75 млрд. часа, добави вицепрезидентът на Microsoft. По неговите думи, производителите са пуснали над 500 модела устройства с Windows 10.

Според проучване на Уол Стрийт Джърнъл от 2015 г., 73% от ИТ мениджърите планират да обновят компютрите си до версия Windows 10 в близките две години. В частност, компаниите проявяват интерес към платформата, заради новите функции за защита на конфиденциалната информация и сигурността.

Междувременно, Microsoft обяви на Build 2016 обновление за Windows 10 под името Anniversary. В него са реализирани функции за биометрична идентификация по лице, очи и отпечатъци от пръсти, както и възможност за рисуване по дисплея с помощта на стилус, подобно на хартия, т.е. с отчитане силата на натиск.

Microsoft представи също “конвертер на приложения”, който преобразува създадени по-рано Windows програми в нови продукти за публикуване в каталога Windows Store. С помощта на този инструмент, разработчиците могат да създават софтуер за работа на три платформи – Windows 10, iOS и Android.

Коментари по темата: „Windows 10 навлиза със 145% по-бързо от версия 7”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Windows XP, 7, 8, 10 – струва между 140-180 лв за физически лица с данъците, за юридически е около 200лв и като си приспаднат данъците излиза пак толкова. Същото е с Офис продукта долу-горе.
    Хора това са смешни стотинки за такива продукти, това е Операционна система и това е голям офис пакет. Да има и безплатни, но си сложете ръка на сърцето и кажете дали ни се струват парите? Имат и недостатъци, съгласен съм, но да кажете, че е скъпо в сравнение със сума ти софтуери, които струват в пъти повече е направо жалко.

    Не отричам следенето, монополните позиции свърдани с държавни структури, цеденето на фирми по други параграфи, свързани със закачане / откачане, влияние и т.н. Но пак подчертавам това го правят ВСИЧКИ, и Майкрософт не е кой знае колко по-различна..

    Аз смятам, че всеки има право да избира, не казвам, че трябва да изберете Уиндоус, просто казвам да не прекалявате в плюенето и да не извъртате нещата прекалено. И най-вече споделете нещо конкретно,интересно, нещо което като го прочетеш и е по темата със статията ще ти е любопитно и полезно да научиш..

  2. Anonymous

    Има една съществена разлика между различните “супер-гадове” на IT-пазара – фирми като Apple, HP, Oracle и т.н. можеш, ако ще и да струва известни усилия, да пратиш по дяволите, но с Microsoft или SAP не е толкова лесно. С тях няма развод и няма избор – пият толкова от кръвта ти, колкото им кефне.

    Най-неприятното за клиентите им е, че превръщат промишления шпионаж в детска игра. Обществена тайна е, че определени американски фирми се “облажват” с разузнавателни данни за конкуренти от NSA, но Windows 10 довежда тази практика до повсеместност.

  3. Трезвомислещ

    до Димитър Иванов “Гугъл и Фейсбук са тези с рекламите и следенето на потребителите”
    Така е. Но до какво имат достъп те и до какво има достъп операционната ти система?
    Феисбук може ли да деинсталира програма? Гугъл може ли да индексира садържанието на флашката ти с лични документи?

    И да не забравяме: Гугъл и Фейсбук ти предоставят услугите си “безплатно” (за компенсация на достъпа до личната ти информация)!!!

    За Windows се плаща! Плащаш на някой да те контролира (да ти казва “тази програма не е полезна за теб”)

    PS: Аз избирам да съм в стадото на свободно пасящите овце. Искам сам да преценявам коя трева е по сочна и по зелена!

  4. Трезвомислещ

    Не навлиза. НАБУТВАТ го !

  5. Димитър Иванов

    Епъл е пазарно джудже!?? Ако продължава още 3-4 години с този темп то мобилните технологиии + услугите (като Епъл мюзик, клауд, нетфликс и т.н.) ще изместят до голяма степен десктоп и лаптоп системите. Тогава ще видим кой е пазарно джудже и кой монополист.

    Както казах не отричам МС, че са монополист и се стремят към това в определени сфери. Но ти отрича, че много други компании също са монополисти в определени сфери, а мен наричаш объркан – замисли се дали не са монополист в своите си сфери – Cisco, Google (мобилна и реклама), Фейсбук, преди няколко години Нокия, Oracle + MS SQL Server, преди още повече години – Yahoo, IBM.

    Никой не ти казва да купуваш ако не искаш, а да не плюеш без да има конкретине. Иначе, влез под всички статии на МС, напиши – монополист и плюй безогледно, независимо за какво става дума в статията. Аз ти предлагам да пишеш конкретно по темата на статиите, защото другото се нарича “хейт”.

  6. Маринов

    Може би е така, а може би не!
    В случая Microsoft меко казано хитрува, за да не кажа лъже, т.к. при включено автоматично обновявяне/update/ на 7-та и 8-та, системата ще се надстрои/updrage/ до 10-ка.
    Който не вярва, да пробва!
    Умишлено е направено така, това е без съмнение!

  7. Anonymous

    Иванов, ти май нещо си доста объркан в понятията,след като сравняваш мс и ейпъл,едната компания е монополист а другата е пазарно джудже с голяма капитализация,дано осъзнаваш разликите.Няма друга компания в света срещу която да има множество съдебни решения касаещи злоупотребата с пазарно положение като мс и друго няма какво да се каже по темата,ти си просто субективен потребител с някакво мнение по въпроса а законодателството по цивилизования свят отдавна се е произнесло кой какъв е.Като ти харесва плащай и ползвай,други хора не искат да плащат и няма да плащат ако ще мс на челна стойка да застане.

  8. Димитър Иванов

    Ето едно явно доказателство:

    Кук заяви, че ще намали драстично цените на всички продукти на компанията, защото миналата седмица осъзнал, че те са ужасно надценени. Наследникът на Джобс се оплака от медиите заради това, че отразяват новини, свързани с реалната цена на iPhone, която е около 250 долара. Според него това е променило нагласите на потребителите и те не искат вече да плащат баснословни суми за iPhone.

  9. Димитър Иванов

    Аз съм съгласен за лобито, корупцията, интереса, стандартите, парите, но ако просто за секунда си помислиш, че останали 10-15 ТОП ИТ фирми не са точно по същия начин – МНОГО СЕ ЛЪЖЕШ.
    Така, че ОК, споменавай факти и съответно критикувай.
    Напълно ОК – бъди срещу премълчаваното съучастие!

    НО – къде критикуваш по същата схема компании като (в ред на свличащи изнудващи акули) – Oracle, IBM, Cisco, Apple, тук някъде е Microsoft, Siemens (ако не знаеш прочети за всички скандали), един тон патентни тролове и т.н.

    Това, че Фейсбук и Гуугъл основната им част е рекламния бизнес, не ги прави по-малки акули на тема лобизъм, изнудване, алчност за пари, просто основният им бизнес е друг и не личи толкова за обикновенния потребител.

    За мен Майкрософт са по-малко “свирепи” от колкото други компании по тези параметри.

    Не ме разбирай погрешно, за съм за бясна конкуренция и в крайна сметка печалба за потребителите и бизнеса. Но ти не разбираш, че лобизма, стандартите и патентите са част от днешните реалности. Ако Майкрософт или някой друг си позволи да охлаби това, ще е вън от играта бързо и безславно..

  10. Павел

    Със сто километра в час пак съм номер едно,
    със сто километра в час аз летя.

    Със сто километра в час пак съм номер едно,
    със сто километра в час аз летя.

  11. До Димитър Иванов

    Microsoft да не е някаква свещена крава, за да рипва винаги някой религиозен фен, когато нещата се назоват с истинските им имена?

    Изобщо не става въпрос за някакво емоционално мотивирано детинско хейтърство. Просто Microsoft е фирма, която не уважава клиентите си и използва монополната си позиция за да ги дои и безогледно пренебрегва интересите и правата им. Политиката по отношение и на партньори и на конкуренти е аморална и извиването на ръцете им е стандартна практика. Microsoft активно противодейства на налагането на стандарти, които не контролира, с метода “поддържам, надстройвам и унищожавам”. Тази фирма поддържа лобисти (разбирай корупционери) на правителствено ниво в цял свят, за да предотврати реалната пазарна конкуренция… списъкът от низости е безкраен… Ако някой му чете, нека види в Уикипедията “Criticism of Microsoft”.

    Да се споменават ФАКТИ не е хейтърство, но да се премълчават е съучастие.

  12. Пацо

    Ами ще разберем, да ли трябва да мразим MS, чак след като приключи периода на безплатното обновяване до Windows 10, но забележете, че никъде няма – Windows 10 е безплатен! Следователно това ми намирисва на грозната думичка – “ЗАРИБЯВАНЕ”. И така после очаквайте, не само АГРЕСИВНИ съобщения, но и да си платите за това.

  13. Димитър Иванов

    Това е дълга и сложна тема, според мен имаш частично право, но не съм съгласен, че сега след като МС предложиха безплатно частично УИН 10 пак трябва и срещо това да се хейти, а напротив, трябва да се покаже поне балансирано мнение.

    А относно истински хищническа фирма за пари, може да погледнеш към Apple, Oracle, Cisco, IBM – те определено са в пъти над Майкрософт на тази тема. Не мисля, че Уиндоуса и Офиса са скъпи, по-скоро средно добра цена. Скайпа и много други са безплатни + платени версии – Visual Studio, MS SQL Server SSMS и т.н.

    Като цяло призовавам да спрете безразборното плюене, по който и да е.

  14. Anonymous

    И аз имам малка фирма. Усещането за безалтернативност ме тормозеше преди години, но предстоящото тогава спиране на поддръжката на XP преля чашата и се реших на радикална промяна, в началото доста болезнена, трябва да призная. Сега имам три свързани през pfSense/OpenVPN мрежи. Всички машини, включително и лаптопите и два Xen сървъра са на openSUSE и за конкретния характер на дейността на фирмата нищо повече не е нужно. Единствено условие е винаги да се внимава при закупуването на Linux friendly хардуер, което елиминира в зародиш възможните неприятности. Изключение прави една виртуална машина с Win 7, която се използва единствено за тестове на драйвери и софтуер за продуктите, с които работим. Всичко работи практически безотказно и с минимално вмешателство за поддръжка, с изключение на въпросната виртуална машина, където все нещо трябва да се бори или да се връща някой snapshot.

    Предполагам, че подобна организация е приложима в преобладаващата част от малките фирми, вероятно и в някои големи. Като минал вече по този път, препоръчвам на колегите да проверят, дали разводът с M$ не е алтернатива и за тях. Определено си струва от всяка една гледна точка, вместо ежедневното потискащо усещане за безропотна подчиненост на издевателствата на Microsoft.

  15. гугъл

    Изобщо не твърдя ,че линукс е експертен а МС е боклук , напротив много от линукс дистрибуциите са насочени към опростено интернет потребление,като минт или опън сусе или убунту,но не това е важното , аз се възмущавам от МС в посока на това че тя е скъпа при това непрекъснато се създава усещане за безалтернативност на ОС а това не е така.Прави сте ,че гугъл и фейсбук ползват вашите данни ,но все пак не ви искат пари за да ги ползвате с други думи цената която плащате е маркетинг информацията която давате на тези компании и аз не виждам нищо притеснително в това а и не съм терорист и не представлявам заплаха за ничия национална сигурност.Относно по експертно ползване аз имам малка фирма и това което ми предлага гугълдрайв напълно ме задоволява при това отново е безплатно,ако сте голяма компания с голям айти отдел рано или късно ще мините в облака и в този смисъл МС също нямат особени переспективи.В крайна сметка ще обобщя не одобрявам хищническото поведение на МС не смятам ,че предлагат нещо което да не можете да намерите като безплатна алтернатива или поне по-евтина такава.

  16. Димитър Иванов

    С някаква степен съм съгласен с тезата на Аркан.

    Има и доста логика в думите на гугъл, на там има и много безмислици от сорта щом е Линукс е яко и експертно, щом е МС е боклук, изнудване и прецакване. Пак забравяме, че Гугъл и Фейсбук са тези с рекламите и следенето на потребителите, а не толкова Майкрософт. Не, че МС не се опитват да наваксват на този фронт, но когато бяха директно платени плюетхе, сега като е безплатна ОС 10, пак плюете…

  17. Anonymous

    Гугъле, зарежи това Убунту. Кеноникъл не са по-малко зло от Майкрософт и неслучайно двете фирми се сдушиха с любов от пръв поглед. Има толкова други по-свестни дистрибуции, за да се налага да скачаш от трън, та на глог. Андроид също не е цвете за мирисане и в сравнение с него дори Убунтуто е нещо идеално. Щом нямаш някакви специализирани изисквания, качи си едно ОпънСусе и си джиткай безпроблемно.

  18. гугъл

    това не е навлизане а изнудване на потребителите на което аз отговорих с чисто нов хромбук а на старата си машинка просто минах на убунту. 80 процента от потребителите ползват машините си просто за интернет и няма никаква нужда да си създават главоболия с продуктите на майкрософт.А и от скоро се разработват десктоп ОС на андроид,като се има предвид ,че всяко бебе сега е с таблет на андроид смело може да се каже разпродавайте си акциите от майкрософт не ги чака светло бъдеще с този пладнешки манталитет

  19. Аркан

    Основната причина е постоянно появяващото се съобщение за безплатен ъпгрейд до Win 10.
    Ако Microsoft пуснат безплатен ъпгрейд за XP/Vista към Win 7 и безплатен даунгрейд на 8/10 към 7, тогава Седмицата просто ще убие Win 10!

Коментар