iPhone SE няма да спре спада при Apple

iPhone SE предизвика интерес, но няма да обърне тенденцията на спад в продажбите на Apple (снимка: CNET)

iPhone SE предизвика интерес, но няма да обърне тенденцията на спад в продажбите на Apple (снимка: CNET)

Apple пусна вчера на пазара новия си 4-инчов смартфон iPhone SE, но според анализатори, моделът няма да предотврати спада в продажбите на компанията.

iPhone SE е насочен към потребители на iPhone 4/4s и iPhone 5/5s, които не искат да преминат към по-големите модели iPhone 6 и iPhone 6s. Предварителните данни сочат, че iPhone SE се радва на сериозен интерес – само в Китай вече са поръчани 3,4 млн. устройства.

Според анализатори, на които се позовава 9to5mac, през второто тримесечие на настоящата финансова година продажбите на смартфона ще възлязат на 4-5 милиона броя. И тъй като тримесечието приключи вчера, то този брой се отнася за първия ден на продажбите.

Анализаторите обаче не са убедени, че iPhone SE ще помогне на Apple да предотврати тенденцията на спад в продажбите на айфони. По-рано се появиха информации, че показателите на компанията ще се влошат с около 11% през второто тримесечие.

Счита се, че iPhone SE не може да спре продължаващия спад в продажбите на флагманите iPhone 6s и 6s Plus. През изтеклото тримесечие доставките на чипове за двата смартфона са намалели двойно, според източници от индустрията. Apple, от своя страна, ще обяви финансовия си отчет за второто тримесечие на 25 април.

Коментар