Иран ще купува руски чипове Елбрус

64-битовият универсален процесор Елбрус-4С намира приложение в PC и сървъри

64-битовият универсален процесор Елбрус-4С намира приложение в PC и сървъри

Иран е готов да купува руски процесори Елбрус, след като паднат санкциите срещу страната. Според руски медии, производителят на Елбрус – компанията ЗАО МЦСТ – вече е сключил споразумение с Иран за доставка на чиповете.

Обемът и сроковете за доставки ще се съгласуват след снемане на санкциите срещу Иран. Предполага се, че споразумението се отнася до 64-битовите универсални процесори Елбрус-4С на компанията МЦСТ.

Първите компютри Елбрус-401 и сървъри Елбрус-4.4 на базата на Елбрус-4С постъпиха в продажба през май миналата година. Чиповете са предназначени за използване от предприятия с повишени изисквания към сигурността. Само юридически лица могат да купуват Елбрус-401.

Цената на Елбрус-401 от първата тестова партида възлиза на 400 хиляди рубли, но след старта на серийното производство се очаква машината да поевтинее значително.

Коментари по темата: „Иран ще купува руски чипове Елбрус”

добавете коментар...

  1. :o)

    Въпреки първоаприлската шега, камиларите от Иран наистина изглеждат като потенциален клиент за руския правец 🙂 освен разбира се всички държавни учреждения на “мать твая” 🙂

  2. Anonymous

    При криптиране/декриптиране, симулации, изчисления и всички операции, изискващи малък набор инструкции, е по – добре да се използват паралелни системи. Производителността им е в пъти по – висока. Мога и да ти го покажа чисто математически защо е така. Всеки, занимаващ се с компютърна сигурност и биткойн майнинг ще ти го каже това. При такова използване тоя процесор е по – мощен от кор и 7 4930 със сигурност.

  3. Anonymous

    A GPU не е процесор, така ли? ;)))
    Я пробвай да копаш биткойни с интел коре и 7 4970, примерно, дето струва колкото бъбрек и след това с видеокарта АТИ за 50 долава втора ръка и ела да ми кажеш кое копа по – бързо. В зависимост от организацията на софта и употребата всяка система си има предимства и недостатъци. А паралелните системи си имат много предимства. И са процесори.

  4. aze

    tova ne e procesor a paralelno GPU

  5. Фофу

    Saevar днес имате големи вълнения в Карлуково. Явно и интернет са ви пуснали. Нещо фиксация на ума към мен ли имаш, че два пъти пишеш коментари по мой адрес. Хайде нещо да ти сменят хапчетата, че досега няма резултат.

  6. Българин

    Велика Русия!

  7. Хмм

    Тази новина определено е по-добра от съобщението с извънземните. Щом има поне трима, които не са се замислили за датата. Някой да видя друг източник освен прословутите “руски медии”, които са най-цитирани на 1-и април заедно с още по-прословутия “екип британски учени”?

  8. Saevar

    незнам не съм русофил а и не съм политик че да мога да обесня, ИТ спец съм и говоря предимно за тек работи и което е целта на този сайт а не луди като Фофу да се опитват да политизират технически сайт….. но за него знаем че е луд.

  9. Станислав

    Според мен русофилите трябва да дадете обяснение защо руснаците чакат да паднат западните санкции за да си продадът четирите процесора на Иран.

  10. Saevar

    и сега очакваме включване на Фофу от лудницата за да разберем мнението му 🙂

Коментар