Нискотарифната авиокомпания easyJet расте стабилно в Европа

Стабилен растеж в Гетуик и континентална Европа отчете нискотарифната авиокомпания еasyJet. Общият брой на пътниците се е повишил с 16%, достигайки 11,5 милиона души през тримесечието.

Приходът на седалка пък е нараснал с 12% до £46.36, в сравнение със същия период на предходната година. Общият приход на компанията се е увеличил с 32%, като за това е допринесло и стабилното евро.
Увеличението на пътниците е фокусирано основно в Лондон/Гетуик, Франция, Италия и Испания. Общият брой на пътниците, които не са англичани, е нараснал с 25%, а този на гражданите от Великобритания – с 9%.
Разширяването на мрежата продължава да се фокусира върху първостепенните по значимост центрове като Малпенса – Милано и Шарл Де Гол – Париж, съобщиха от компанията. Наскоро easyJet представи единадесетия си самолет в базата си в Милано. Авиокомпанията постоянно увеличава капацитета си и до края на декември 2008 ще има вече 15 самолета, базирани там.
easyJet преразглежда разписанието си и е възможно да предприеме мерки за премахване на неефективни полети.   
Очаква се общите приходи на седалка за втората половина на годината да покажат умерено повишаване в сравнение с миналогодишните резултати за същия период. Разходите, изключващи тези за гориво, са под особено напрежение заради повишените цени на летищните такси, особено на Гетуик – решение, което easyJet оспорва в съда.
Зима 2008/2009 ще отправи много предизвикателства към целия авиационен сектор, заради покачването на цените на горивата. easyJet понастоящем притежава 28% от необходимото за 2009 гориво, предварително закупено на средна цена от $1,265 за метричен тон, уточниха от компанията.

Коментар