И деца ще влизат в черни пиратски списъци

Интернет потребителите във Великобритания, пиратстващи музика и филми, ще влизат в черен списък, а скоростта им на достъп ще бъде ограничавана, така че да не могат да свалят файлове. Обсъжда се и вариант за пълно изключване от мрежата, съобщава Таймс.

За подобни мерки са се споразумели телекомуникационният регулатор Ofcom и няколко големи доставчика, вкл. BT, Virgin Media, Orange, Tiscali, BSkyB и Carphone Warehouse.

Новите правила ще се прилагат дори и в случаи, когато пиратско съдържание свалят деца, а техните родители не знаят за това.

Акциите срещу пиратите ще започват с предупредителни писма. Първи такива писма вече бяха изпратени от Virgin Media до потребители, които редовно свалят пиратско съдържание. И ако нарушителите не се съобразят с предупрежденията, тогава ще бъдат прилагани ограничения на скоростта и спиране на достъпа.

Очаква се в бъдеще провайдерите да се договорят с правоносителите да доставят легално съдържание чрез собствени мрежи за файлов обмен.

Според проучвания, през 2007 година пиратска музика са свалили около 6,5 милиона британци. Експерти оценяват загубите от интернет пиратство на 1 милиард британски лири за следващите пет години.

Първият в света закон за ограничение на достъпа до интернет в зависимост от сваляното съдържание се подготвя от края на миналата година. Тогава британски киностудия поискаха изключване от мрежата на интернет потребители, които свалят пиратско съдържание.

Коментар