Франция съди Apple за ощетяващи договори

Съдебно решение във Франция може да причини сериозни неприятности на Apple, като повлече след себе си подобни дела в други европейски страни.

Френският държавен орган DGCCRF, който съблюдава конкуренцията, потреблението и измамите, даде на съд Apple. Компанията от Купертино е застрашена от глоба в размер на близо 50 млн. евро.

DGCCRF обвинява Apple в сключване на незаконни договори с местните телеком оператори по отношение на смартфоните. Твърди се, че контрактите са в полза на американската компания и ощетяват операторите чрез определени условия, които ги обвързват с нейните продукти.

В частност, операторите са длъжни в продължение на три години да купят определен брой смартфони iPhone, да плащат за реклама на Apple и да субсидират следгаранционната поддръжка и др., предаде френската медия BFMTV.com.

Ако бъде осъдена, Apple ще трябва да плати глоба в размер на 48,5 млн. евро. Подобна сума не е фатална за американския ИТ гигант, но съдебното решение може да създаде опасен за Apple прецедент, който да повлече след себе си нови искове и преразглеждане на голям брой договори с оператори и в други страни на Европа.