Intеl ускорява достъпните мобилни РС и неттопи

Очакваното семейство чипове Apollo Bay ще разчита на нова архитектура Goldmont

Очакваното семейство чипове Apollo Bay ще разчита на нова архитектура Goldmont

Intel разработва нова едночипова система (SoC) с архитектура Goldmont, която ще попълни линията от процесори Pentium, Celeron и Atom за вграждане в достъпни мобилни РС и неттопи.

Готови продукти с чипа, означен с кодово име Apollo Bay, се очаква да излязат през втората половина на годината. Intel ще пусне вероятно и модел на процесора за таблети.

Същевременно, Intel е преработила архитектурата Bay Trail, добавяйки изпълнение на команди извън опашката, което заедно с други подобрения осигурява двукратен ръст на производителността.

Актуалното в момента обновление на семейството Braswell почти не засяга процесорната част, но е добавен мощен GPU и по-добри възможности за декодиране на видео.

Очакваното семейство чипове Apollo Bay ще разчита на нова архитектура Goldmont, която ще предложи подобрения във всички аспекти: икономичност, респ. повече време за автономна работа на устройствата, производителност на CPU и GPU.

Новата SoC ще намери приложение в малки РС, достъпни ноутбуци и таблети. За по-високия клас компютри Intel подготвя SoC Kaby Lake, която ще влезе в семейството Core.

Коментар