Как да изберем правилния LCD монитор

Цените на LCD дисплеите падат, което кара организации и индивидуални потребители да обмислят замяна на обемистите CRT монитори с елегантни и енергийноефективни плоски екрани.
Някои проучвания сочат, че един LCD монитор се изплаща за две години само от икономии на електричество. За сравнение, той консумира една трета от мощността, необходима на традиционния монитор, а също така излъчването от екрана е доста по-малко.
Не е за пренебрегване и фактът, че течнокристалният екран заема много по-малко място. Така че въпросът не е дали да изберем LCD монитор, а какъв тип да бъде.  Има много фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на LCD монитор и е важно да отделите време за тяхното разглеждане, тъй като правите една сравнително дългосрочна инвестиция.
Изборът зависи от бюджета, с който разполагате, и от специфичните нужди.
Размер на екрана
Размерите на LCD екраните варират от 15 до 28 инча по диагонал. Обикновено, за рутинни офис задачи е достатъчно да имате 15” LCD монитор, но стандартът вече е поне 17”.
Всъщност разликата в цената тук не е единствената причина да изберете по-голям или по-малък размер на екрана. По-важна е действителната нужда. Ако ще използвате дисплея за малко на брой приложения, 15” LCD е достатъчен. Ако обаче ви се налага да работите върху няколко приложения едновременно, по-голямата площ на екрана е предимство.
Ако вашата работа включва анимация, препоръчителни са екраните с размери 19” или 22” LCD. Тъй като 22-инчовите имат способността да предоставят пълен HD формат, те са най-подходящи за дизайнери и видео редактори.
Съотношение широчина:височина
Съществуват LCD монитори със съотношение 4:3, но съвременната тенденция на телевизия с висока дефиниция, широкоекранни формати и 16:9 DVD-та се наложи и при LCD мониторите. Широкоекранните монитори са в състояние да показват видео записи във формат 16:9 в режим на пълен екран, без да ги режат.
Но това не означава, че размерът на екрана на широкоекранните монитори е по-голям от този на дисплеите със съотношение 4:3. Така че един 19” LCD има същата височина като един 17” LCD, но е по-широк. Всички монитори над 20” се предлагат само във широкоекранния формат.
Резолюция
Всички LCD монитори имат една резолюция, при която дават най-добро качество на гледане. Извън нея, те могат да поддържат и други резолюции. Трябва да проверите колко такива резолюции са поддържани за конкретния LCD монитор, тъй като неподдържаните резолюции дават изкривени изображения.
Повечето LCD монитори във формат 4:3 имат максимална резолюция 1280×1024, която е подходяща за рутинна употреба на всичко, освен гледане на видео с висока дефиниция.
Широкоекранните LCD монитори идват с резолюция от 1440×900, 1680×1050 или 1920×1200 пиксела, което ги прави подходящи за възпроизвеждане на видео с висока дефиниция, както и други задачи. Преобладаващата част от съвременните игри също идват с поддръжка на широкоекранен дисплей.
Ъгъл на виждане
Това е един от най-важните параметри, който все още се разглежда като слабо място на този тип монитори. Трябва да се проверят както хоризонталния, така и вертикалния ъгъл на гледане. При LCD мониторите картината изглежда перфектна, когато седите пред него, но се влошава, когато се преместите встрани. Така че търсете модел с най-голям ъгъл на виждане. За най-добро гледане се препоръчват монитори с ъгъл на виждане от 160 градуса нагоре.
Регулировки
LCD мониторите са леки и обикновено се поставят върху самостоятелна стойка. Има модели, които позволяват екранът да се наклони под известен ъгъл или да бъдат въртени в хоризонтална и вертикална посока. Този аспект е по-важен за един офис, отколкото за домашния потребител.
Размер на точката
Параметърът определя разстоянието между пикселите. Колкото е по-малко това разстояние, толкова по-ясна и качествена е картината. 0.22 милиметра е стойността, която се препоръчва при интензивна графика. При нормална употреба ще бъде достатъчно всичко между 0.26-0.30 мм.
Автоматична настройка
Това е една от най-важните характеристики на един LCD дисплей. При CRT мониторите изображението излиза извън рамките на екрана при промяна в резолюцията. При LCD това не може да се случи. Въпреки че повечето модели притежават тази характеристика,   все пак се препоръчва да проверите, преди да купите.
Завъртане на дисплея
НякоиLCD монитори имат възможност за обръщане на дисплея от режим „пейзаж“ в „портрет“. Това може да се направи с помощта на софтуер, който идва с монитора – той завърта и преформатира изображението, за да се покаже в новата ориентация. Освен това, мониторите с подобна функция могат да се завъртат по часовниковата стрелка (на 90 градуса), за да улеснят работата в режим „портрет“.
Входове
LCD-тата работят най-добре с цифров вход, така че ако такъв монитор е присъединен към D-порт, тогава цифровите данни се преобразуват в аналогови и след това при монитора се преобразуват обратно в цифров формат, което води до загуба на качество на сигнала. Интерфейсът DVI елиминира този процес на преобразуване и директно предава цифровия сигнал. Най-добрият вариант е вход DVI с HDCP.
HDCP криптира предаването на цифрово съдържание от компютъра, а мониторът, който поддържа HDCP, декриптира предадените данни без никаква загуба в целостта на съдържанието. Мониторите с този вид са по-скъпи обаче.
Монитори над 22” могат да показват съдържание в пълен HD формат, а някои от тях идват с HDMI вход, способен да предава HD съдържание без загуба на качество. Вече има графични карти, които идват с HDMI изход.
Параметри на картината (OSD)
LCD мониторите трябва да бъдат настройвани за яркост, контраст и цвят. Те идват с бутони за настройка, които осигуряват OSD контроли. Трябва да проверите дали тези контроли са лесни за използване и достъпни. Някои производители предоставят възможност за блокиране на OSD контроли, което означава, че никой не може да промени вашите настройки.
Аудио
Освен добавяне на визуален елемент към вашия настолен компютър, LCD мониторите предлагат пълни мултимедийни способности. Доста модели идват с вградени високоговорители. По принцип те не дават много силен звук, освен това качеството при максимална сила се влошава, така че тествайте аудиото на избрания модел, като слушате музика или гледате видео на максимум. Някои LCD екрани идват с жак за слушалки отстрани или отзад на панела. Ползвайте слушалки, когато има вероятност да пречите на околните.
Време на реакция
Това се отнася за времето, необходимо на кристалите в един LCD монитор да се включат и изключат. Колкото е по-малко времето на реакция, толкова по-добра ще е картината. Този параметър за LCD мониторите варира между 2 и 16 милисекунди. За текстообработка и сърфиране в Интернет закъснение от 8–16 ms няма да е проблем. Но за гледане на видео и за игри, мониторът трябва да има време на реакция не повече от 5 ms, за да не се получава размазване на картината.
Други фактори
Те зависят най-вече от специфични нужди на потребителя:
USB портове. Някои LCD монитори предлагат USB портове, които могат да са удобни, ако трябва да се свързват повече устройства.
Монтаж на стена. Удобна възможност, ако искате да поставите един LCD монитор на обществено място, като приемна, например.
Мъртви пиксели. Това е проклятието на LCD. Понякога, отделни клетки течни кристали застиват завинаги в изключено или включено положение по време на производство или транспортиране. Мъртвият пиксел е малка цветна или черна точка, която не се променя заедно с другите клетки и се отличава сред останалите. В Интернет са описани няколко метода за отърваване от мъртви пиксели, но те не дават 100% гаранция.

Коментари по темата: „Как да изберем правилния LCD монитор”

добавете коментар...

  1. Светла

    Статията е страхотна. Относно коментара на Жорко искам да кажа, че г-жа Илиева изришно казва, че това не е нейна статия. Що се касае за неточностите не съм специалист.

  2. Koko

    Горко за Жорко

  3. Жорко

    Прочетох едва началото на статията и открих много груби грешки. Най-големият екран е далеч над 28 инча. Със сигурност съществува 46 инчов модел, а вероятно и по-големи. Отношенията не са 4:3 и 16:9, а съответно 5:4 и 16:10. Не всички 22 инчови модели поддържат HD… И т.н. Преработете си статията, дори не я прочетох до половината…

Коментар