Доклад на ЕС: Ще трябва да се учи цял живот

Разрастващият се пазар на труда се нуждае от повече квалифицирани работници, твърди доклад на ЕС, публикуван от Европейския център за развитие на професионалното обучение.

Очаква се европейската икономика да създаде още около 13 млн. работни места през следващите осем години, повечето от тях основани на знанието, и това да доведе до нарастване на необходимостта от по-високо квалифицирани работници.

Фокусът на европейските икономики се измества от селското стопанство и промишлеността към секторите, основани на знанието. Очаква се към 2015 г. за около 30% от работните места да се изисква това, което проучването нарича „висока квалификация“ – например висше образование, съобщават от Европейската комисия.

За много от елементарните дейности също ще са необходими умения, по-високи от основните. Дори днес работниците, полагащи високо квалифициран умствен труд, са близо 80 млн. – около 38% от работната сила в Европа, наброяваща 210 млн. души.

Служителите ще се нуждаят от непрекъснато обучение, за да поддържат квалификацията си. Стратегиите за обучение през целия живот ще са от съществено значение.

Проучването дава по-ясна представа в кои области е възможно в бъдеще да възникне недостиг на работници с определени квалификации. То съдържа информация, която би могла да помогне на младите и по-възрастните хора да определят своите нужди от обучение и образование, за да направят успешни кариери, уточняват от Европейската комисия.

Коментар