Жар Компютри ще пусне собствен мини лаптоп




Мини лаптоп с българска марка се очаква скоро на пазара. Жар Компютри подготвя нетбук с 10,1-инчов екран и процесор Intel Atom, съобщи за TechNews.bg управителят на компанията Рашко Костов.

Лаптопът ще бъде с 50 лв. по-евтин от вече достъпните и очаквани на пазара подобни модели, струващи по около 250 евро, уточни шефът на Жар. Компютърът ще се продава с предварително инсталирана операционна система Ubuntu. Засега все още не е известно дали лаптопът ще включва твърд диск или флаш базиран драйв.

Делът на продаваните от Жар компютри под собствена марка и с операционна система Linux нараства, сподели Рашко Костов. Компанията инсталира на своите системи специално преработена за нуждите й версия на Ubuntu. Същевременно Жар е и директен ОЕМ партньор на Microsoft, като предлага на клиентите си избор на желаната операционна система.

Мини лаптопите, наричани още нетбуци, са гореща тема на пазара в момента. След като тайванската Asus направи фурор със своя Eee PC, почти всички големи производители обявиха планове и вече пускат на пазара подобни модели. Анализаторите обаче предупредиха, че евтините лаптопи крият рискове за марковите доставчици, тъй като печалбата при този клас компютри е много малка.

Ако мини лаптопите не създадат нов пазар, а раздробят сегашния, това ще се отрази негативно на големите производители, които ще продават по-малко от скъпите си лаптопи за сметка на нетбуците, коментира Рашко Костов. Според него обаче, мини лаптопите имат ограничено приложение и няма да изместят моделите с нормални по размер екран и клавиатура.

“Един лаптоп със 7-инчов екран трудно може да има широко приложение. Оптималният размер на екрана за компактните лаптопи е 12 инча”, смята управителят на Жар.

Компанията предлага 12-инчов модел със собствена марка на цена от 849 лева. Срещу 999 лева потребителите могат да се сдобият с 14-инчов ноутбук с външна видеокарта, подходящ за игри. Най-евтиният мобилен компютър, предлаган от Жар в момента, е 15-инчов модел на цена от 649 лв.

Бумът в продажбите на лаптопи започна от средата на миналата година. През второто тримесечие на 2008-а Жар а постигнала 200% ръст при мобилните компютри спрямо същия период на 2007-а, съобщи Рашко Костов, като уточни, че средният за пазара ръст е 100%. При настолните РС увеличението на продажбите е в рамките на 23-24%.

LCD екраните също са горещ сегмент от пазара, но ръстът в продажбите вече забавя темп, тъй като подмяната на CRT мониторите с течнокристални, започнала преди две години, е почти завършила.

Ръстът на компютърния пазар ще продължи и през второто полугодие, като продажбите ще надвишат значително тези за същия период на 2007-а, прогнозира управителят на Жар. Малките асемблатори обаче ще изпитат сериозни трудности, поради ориентацията на потребителите към лаптопи. За да оцелеят, те ще трябва да се пренастроят към предлагане на услуги, смята Рашко Костов.

Като цяло бизнес средата в България след влизането в ЕС се е подобрила в някои отношения – по-лесно се внасят стоки, а сивият сектор е намалял, коментира управителят на Жар. Проблем обаче е необоснованият натиск за увеличаване на наемите и заплатите. Разходите на компаниите се повишиха в левове, а приходите от продажби на стоки с цени в долари намаляват, което затруднява бизнеса.

Коментар