Сериозен спад в продажбите на iPhone

Пазарът на смартфони е пренаситен, продажбите намаляват

Пазарът на смартфони е пренаситен, продажбите намаляват

Общо 292 млн. смартфона са продадени в света през първото тримесечие, което е спад с 1,3% на годишна база и с 18,6% спрямо предходното тримесечие, сочи нов доклад на компанията TrendForce.

Спадът на пазара се обяснява основно с неговото насищане. Прави впечатление намаляването с 43,8% на доставките на iPhone спрямо предходното тримесечие – от 75 до 42 млн. броя, докато при устройствата на Samsung се наблюдава ръст от 2,5% до 81 млн. броя.

Сумарно, Apple и Samsung са продали 123 млн. смартфона през тримесечието, а китайските производители за първи път ги задминават с общи доставки в размер на 125 млн. броя и увеличават дела си от 41,5% до 42,9%. Но и при тях е регистриран спад спрямо предходното тримесечие с цели 16%

TrendForce смята, че Apple не може да коригира ситуацията. Очаква се през настоящата година компанията да продаде 213 млн. смартфона, което ще бъде с 10% по-малко спрямо предходната година.

Що се отнася до Samsung, анализаторите прогнозират, че корейският производител ще реализира тази година 316 млн. смартфона, запазвайки нивото на продажби от миналата година.

Коментари по темата: „Сериозен спад в продажбите на iPhone”

добавете коментар...

  1. Sir John

    На мен цените на Епъл ми се виждат непосилни за стандарта на България. Въпреки, че нашия пазар е капка в морето.

Коментар