Могат да ни следят само по мобилния номер

Карстен Нол доказа, че всеки може да бъде проследен безпроблемно на базата на неговия телефонен номер

Карстен Нол доказа, че всеки може да бъде проследен безпроблемно на базата на неговия телефонен номер

За проследяване на даден човек вече не е необходимо скъпо оборудване. Оказва се, че хакерите могат да следят притежателите на умни телефони само по техния номер.

Поредната уязвимост в смартфоните е открита от основателя на немската компания за сигурност Security Research Labs – Карстен Нол, съобщи CNET. Всичко, от което се нуждаят хакерите или специалните служби, за да проследят който и да е човек, е номерът на неговия мобилен телефон.

В ефира на популярното телевизионно предаване „60 минути” Картен Нол демонстрира в реално време процеса на проследяване. В ролята на „жертва” влезе конгресменът Тед Лиу – зрителите видяха хакерско включване към смартфона на калифорнийския политик.

Тед Лиу е знаел предварително за експеримента и е приел да участва в него. В хода на проследяването Карстен Нол два пъти разкри местоположението на политика, получи списък с обажданията от неговия телефон и дори текстовете на съобщенията, изпратени и получени от различни услуги.

Името на програмата, която ползва немският специалист, не беше съобщено, но от демонстрацията стана очевидно, че тя работи беозтаказно, разполагайки само с мобилния номер на проследявания потребител.

Тед Лиу притежава актуален модел iPhone, но според Нол, моделът и марката на телефона не влияят на възможностите за следене. Нищо не зависи също така от наличието или отсъствието на PIN код и от инсталираните приложения.

Коментари по темата: „Могат да ни следят само по мобилния номер”

добавете коментар...

  1. Джон

    Всички процесори на intel имат “black box”.
    Целта е докато спите да Ви следят! 🙂
    … после що сте сънували кошмари …

  2. Pivs

    Правете разлика между “location” и “geo position”. Чрез SS7 можеш да получиш информация за мрежата (ще те локализира примерно до централа обслужваща дадена област, но няма да те позиционира с гео. координати). Тази слабост е открита от доста време. Има видео в youtube. Това което “Ахам” казва е доста вярно. Във всеки хардуер и софтуер се слага задна вратичка. Ако искаш читав и сигурен хардуер и софтуер трябва да си го направиш сам. Затова руснаците минаха на linux и направата на CPU.

  3. FIFO

    Saevar- проблема няма да ти го реши някой f-wall, тъй като дерта е в самия протокол или сет от протоколи, които са отговорни за преносът на сигнали- в случая говор,текст и др!!!

  4. Баце Франци

    Вие ми продайте програмката 🙂 пък аз си знам

  5. алекс

    Далаверата е в SS7 протокол, който ползват всички телефони. Тъй че оттърване няма.
    Браво на юнака!!

  6. Ivan > Axam

    🙂 Mmm, axam!
    Аналогов сигнал?! С команда?!?
    Ааахам!

  7. Ахам

    Нарочно е оставено счупено, за да се следят хората, които службите (и не само) желаят да следят. Логично вече започват да се разкриват от други и да се използват от всеки с желание. Интел например са вградили троянски чип, който чрез подаден аналогов радио сигнал с определена команда (засича се обикновен телевизор на канал S02 например) изпраща обратно снимки на екрана на компютъра или видео в реално време с определена продължителност. Това го има във всеки лаптоп, като по-старите модели изискваха захранване, а по-новите се захранват от самия радио сигнал, който наблюдаващият ви изпраща. Време е да излезе това на яве.

  8. Anonymous

    Човека ти казва, че няма значение какво си инсталирал и че е нужен само номера на телефона. Явно в портоколите за комуникация с доставчиците на мобилната услуга има бъгове, недостатъци или бакдори, които няма как да бъдат прикрити на тоя етап от потребителя.

  9. Saevar

    ее тъй де ама я да сложи firewall и само да допусне 2-3 програми ( най-важните) да имат достъп до нета че му ядат главата… разбира се че не всеки потребител има знанията за това ама поне обосновавайте се че има превенции от такива неща…. или чему ядете ДоС=а за показно…..

Коментар